Еленски дърворезбар представи занаята си в българското училище във Варшава

Велико Търново Лайф

09-01-2018, 18:13

Снимка:

община Елена

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Майстор Милчо Бонев преподава изобразително изкуство в еленското СУ „Иван Момчилов“

В първите дни на новата година дърворезбарят Милчо Бонев от Елена получи затрогващо писмо от ръководителя на българското училище  „Дора Габе“ във Варшава Грета Коминск. В него тя изразява искрената благодарност и удовлетвореност на настоятелството и ръководството на българското школо в полската столица за взаимното сътрудничество.
 Майстор Милчо, както пишат в сайта на училището за дърворезбаря и дългогодишен учител по изобразително изкуство в Елена, представя професионално и увлекателно пред малките ни сънародници в Полша един от традиционните български занаяти. Запознава ги и с пирографирането – специална техника за рисуване върху дърво чрез обгаряне. По време на часовете всяко дете има възможност да изпробва уменията си, а накрая да получи и специален сувенир, изработен от майстор Милчо.
 Еленският дърворезбар е единственият занаятчия от България, която се представи със свой щанд на международното туристическо изложение World Jravel Show. То се проведе от 23 до 25 ноември в Двореца на културата и науката във Варшава, едно от най-важните туристически събития в Централна и  Източна Европа, с участие на около 380 изложители от 54 държави. Нашата страна официално е призната като трета дестинация за полските туристи след Гърция и Испания. Българското посолство, явно мотивирано и от европредседателството ни, упорито работи в тази посока. По време на изложението българският посланик Емил Ялнъзов организира коктейл-семинар на тема „Как да си върнем някогашните половин милион полски туристи, за да прекарат отново ваканцията си в България?“ Дипломатът е беседвал на място с всички наши туристически фирми-изложители. За всичко това разказва Милчо Бонев, чието гостуване в българското училище също е по инициатива на посланик  Ялнъзов.
 Еленският майстор от 15 години представя дърворезбата на туристически борси, а участието му в изложението във Варшава и в Букурещ преди две години е по покана на Министерството на туризма. Учителят Милчо Бонев от 30 години преподава изобразително изкуство в еленското СУ „Иван Момчилов“. Води кръжок по рисуване и дърворезба, има и занаятчийска работилница, често посещавана от млади хора, които искат да усвоят тънкостите на стария занаят.


Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)