Община Габрово търси финансиране за ремонт на местния музей

Животът

10-01-2018, 10:51

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Планираният бюджет е от 324 292 лв.

Община Габрово кандидатства по мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места“ на проект „Красива България“ за ремонт на покривите и дограмата на Регионалния исторически музей, който е недвижима културна ценност от местно значение.

Проектът дава възможност за етапно изпълнение, като първа най-належаща мярка ще бъдат ремонтно-реставрационните дейности по покрива, мансардния етаж с дограмите и покривното осветление. За цялостния ремонт на сградата има одобрен работен проект, съгласуван с Министерството на културата, издадено е и строително разрешение.

Въпреки привидно доброто конструктивно състояние на покрива, по таваните и стените на мансардния етаж на сградата има следи от влага, мухъл и обрушване на мазилката. От дългата експлоатация и нееднократните частични подмени, изкърпвания и снаждания, част от ламариненото фасадно покритие е компрометирано, изгнила е част от обшивката и дървената конструкция, металните корнизи на капандурите и прозорците са разрушени.

Големият брой неизползваеми комини допълнително са влошили състоянието на покрива. Дървената дограма, която е частично подменена и многократно боядисвана, е съсъхнала и деформирана. Металната конструкция на покривното осветление (оберлихт) е ръждясала, както и защитната мрежа и дограмата на страничните прозорци.

Планираният общ бюджет за обекта е 324 292 лв. със срок за изпълнение в рамките на 2018 г. От тези средства собственият финансов принос на Община Габрово е 204 304 лв. 

Кандидатите по програмата са задължени да предвидят професионално обучение за придобиване на квалификация. Мярката подпомага регистрирани в бюрата по труда безработни лица чрез обучение по утвърдени модули в областта на архитектурата и строителството. Процент от заетите на обекта работници ще са безработни, за които ще бъдат създадени временни работни места.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)