15 000 лв. обезщетение ще плаща застраховател на ранен при ПТП пътник

Крими

11-01-2018, 09:36

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Пострадалият се качил при неправоспособен шофьор, не сложил и колан

15 000 лв. обезщетение ще плаща застраховател на ранен при ПТП пътник, реши Окръжният съд в Старата столица. На 03.04.2015 година ищецът Н. Р. Г.  претърпял пътнотранспортно произшествие. Пътувал на задната седалка на лек автомобил, който напуснал пътното платно на кръстовище в Горна Оряховица и се ударил челно в бетонна ограда. Ищецът поучил силни болки, а след съответния медицински преглед се установило, че има лека степен на мозъчно сътресение, счупване на зъб, на лъчевата кост на дясна ръка с изместване, рана по устните, кръвонасядания, охлузвания и главоболие. За наложилото се лечение направил разходи, като пред Окръжния съд във Велико Търново претендира сумата от 50 000 обезщетение за неимуществени вреди, сумата от 115,59 лв. за имуществени вреди и разходи по наложилото се лечение, ведно със законната лихва върху вземанията, считано от 03.04.2015 година насетне и направените по делото разноски.
Застрахователят е оспорил исковете, като отрекъл факта на транспортния инцидент, а и подчертал, че ищецът е знаел, че се качва в автомобил на неправоспособен водач. Пострадалият не бил поставил и предпазен колан.

Разглеждайки фактите на търпените болки и страдания, мъчителния лечебен процес и затруднените движения на пострадалия, съдът е счел, че справедливото обезщетение за търпените страдания е сумата от 15 000 лв., които трябва да му бъдат изплатени от застрахователното дружеството,  ведно със законната лихва. То ще трябва да даде още 980 лв. адвокатски хонорар и от 115 лв. обезщетение за имуществени вреди, разходи за лечение на травмите на ищеца.

Решението подлежи на обжалване пред Великотърновски апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов