Топлото време и липсата на сняг застрашават зърнената реколта, алармират земеделци - velikotarnovo.utre.bg

Топлото време и липсата на сняг застрашават зърнената реколта, алармират земеделци

14 януари 2018, 11:28 | Velikotarnovoutre
  • Снимка:
    архив, Velikotarnovoutre

Земеделски стопани и агрономи от великотърновския регион алармират, че топлото време и липсата на сняг застрашават реколтата от пшеница и ечемик, пише "Труд". Според производителите, необичайно високите температури през декември и януари вредят на зимните култури и ще доведат до увеличение на болестите по посевите и до ниски добиви. В горнооряховско и лясковско площите с посеви пожълтяха заради вегетацията на растенията, пише изданието.

„Тази година нямаше зима. Откакто работя в земеделието, не съм виждал такова топло време през зимния сезон, знаете през декември температурите достигаха до 20 градуса, коментира агрономът Андрей Андреев, който ръководи голяма земеделска фирма в лясковското село Козаревец. „Тези високи температури довеждат до вегетация на пшеницата, на ечемика, на рапицата. Тази вегетация води до изчерпване на азотните запаси на почвата.“, обяснява последиците от топлото време той.
По думите на Андрей Андреев, вегетацията на растенията води до голям риск от заболявания по културите като брашнеста мана и септориоза и оттук- до намаляване на добива.
Фирмата, която ръководи Андреев, обработва 8 500 дка в землищата на Лясковец и селата Козаревец, Мерданя, Добри дял и Малки чифлик. Отглеждат пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, царевица и ябълкови градини. Миналата стопанска година за тях е била успешна – изкарали са среден добив за пшеница от декар между 500-600 кг, а за ечемик- между 400-500 килограма. Тази година изобщо не се надяват да достигнат такъв добив.
„Всяко едно неблагоприятно положение по един или друг начин се отразява на добива. В случая растенията имат нужда от азот. Но пък поради мекото и кално време, ние не можем да влезем в нивите и да наторим. Това води до буксуване на машините, окопаване на коловози, почвата в момента не е подходяща почвата за извършване на подхранване с азот.“
Така се оказва, че земеделците са с вързани ръце и не могат да подпомогнат с наторяване вегетиращите растения.
Фермер от горнооряховско е в идентична ситуация. „Не можем да наторим, посевите пожълтяха, ако не падне сняг, болестите ще тръгнат“, коментира той.

Въпреки, че на места в страната вчера и днес валя сняг, синоптиците отново прогнозират през следващата седмица снегът да не се задържи, затопляне и температури до 10 градуса.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета