Бащата на шизофреника Роналд: "Синът ми не е опасен"

Синът ми Роналд не е опасен. Лечението му върни отлично, учи и работи с мен в строителството, заявил е в редакцията на областния вестник „Янтра ДНЕС“ бащата Стоян Стоянов. Той е опровергал всички публикации във фейсбук, че Роналд, който страда от параноидна шизофрения, е гонил деца на новото игрище в кв. „Картала“ във Велико Търново, а също че е бил заплаха за учениците от ОУ „Бачо Киро“, в района на което синът му е бил забелязан.

Според бащата това е тенденциозна клевета на тези, които с писанията си са загрели интернет, а след това и медии, като твърдят, че момчето е заплаха за децата.

Стоянов отбелязал още, че Роналд учи задочно в СУ „Вл. Комаров“, взел е с много добри оценки всички изпити за 11 клас, очаква следващата сесия за 12 клас и така ще завърши средно образование. В момента не сме на работа, защото е зимен период, но Роналд използва времето да учи, каза бащата. Психиатър следи лечението на 26-годишния му син, който след изписването си от психиатричната болница в Церова кория не е имал кризи.

Наистина, ние живеем близо до игрището в кв. „Картала“ и Роналд минава покрай него, за да изхвърли битовата смет в контейнерите, които са наблизо, заяви Стоянов. Иначе синът му почти не излизал вечер. А що се отнася до ОУ „Бачо Киро“, Роналд и баща му са били на погребение на тяхна близка, която е живяла до училището. Вероятно тогава синът му е бил забелязан, но в никакъв случай не е застрашил някого, твърди Стоянов.

Преди няколко дни в социалната мрежа притеснени майки споделиха, че Роналд е забелязан да гони деца на новото игрище в кв. „Картала“, а след това граждани са го видели около ОУ „Бачо Киро“. В тази връзка те предупредиха родителите да не оставят децата си без надзор.

Припомняме, че Роналд, който намушка над 25 пъти с нож и уби майка си през 2012 г., бе пуснат на свобода през м.г., след като бе лекуван 4 г. в психиатричната болница в Церова кория. Според лекарите момчето не е опасно, като грижите за него пое бащата. По случая за коментар бе потърсен и лекуващият лекар на Роналд, но психиатърът отсъстваше от В. Търново и не вдигна телефона.

Страхът дотолкова е завладял подрастващи и родители, че вчера в социалните мрежи дори се появиха призиви семействата да не пускат децата си на училище, докато шизофреникът не бъде прибран.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов