Музей Етъра обяви национален конкурс „Мартеници от гайтани”

Велико Търново Лайф

16-01-2018, 08:00

Снимка:

ЕМО Етъра

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В него могат да се включат деца и подрастващи до 18 години

За първи път Етнографски музей на открито „Етър” обявява Национален детски конкурс „Мартеници от гайтан”, в който могат да се включат деца и подрастващи до 18 години. Гайтанът е плетен вълнен шнур, използван за украса на българското народно облекло. Широкото му използване води до механизация на процеса на плетене, чрез въвеждането в употреба на гайтанджийските чаркове. Такива чаркове, както и целия процес на изплитане на гайтан, днес могат да се видят в действащата Гайтанджийска одая в ЕМО „Етър”. Съвременните възможностите за употреба на гайтана са разнообразни. Той намира приложение при декорацията на дрехи, пана, бижута, а защо не и при изработка на един толкова български обреден символ, какъвто е мартеницата.

Конкурсът се организира от Етнографски музей на открито „Етър” – Габрово, национален е и в него могат да се включат както индивидуални, така и групови участници.

Мартениците за конкурса трябва да бъдат изработени от гайтан или той да бъде комбиниран с други материали.

Отличените в конкурса мартениците остават за фонда на музея. Всички останали се  включват в благотворителен базар. Събраните средства ще бъдат дарени на инициативата „Българската коледа”, провеждана  под патронажа на Президента на Република България.

По време на конкурса ще бъдат организирани творчески работилници за изработване на мартеници от гайтан в Център „Българка” по предварителна заявка.

Крайният срок за приемане на мартениците е 15 февруари 2018 г, а награждаването ще е на 1 март.  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов