Военният университет ще обучава висшисти за офицери

Мисия

16-01-2018, 18:27

Снимка:

wikipedia

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мащабни ремонти за 16 млн. лв. започват в НВУ „Васил Левски”

За първи път НВУ "Васил Левски" ще обучава висшисти за офицери. За обучението могат да кандидатстват офицерски кандидати, сержанти и войници, които имат висше образование за придобиване на професионална квалификация по военно дело, съобщи пред журналистите в пресклуба на БТА бригаден генерал Пламен Богданов, началник на Националния военен университет.
Той уточни, че обучението ще продължи година и половина, а обявеният прием е за 22-ма бъдещи офицери. По думите му това е начин да бъде компенсиран недостигът на кадри за офицерския състав на Българската армия. 
През учебната 2018-2019 година, заявката на Министерството на отбраната за обучение на курсанти е за 224 души по всички военни специалности.
Новата атрактивна специалност за студенти е "Авиационни електронни системи за управление на въздушното движение". Приемът ще се осъществява във факултета на университета в Долна Митрополия.
Тя е разкрита след договор между университета и Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" заради необходимостта от специалисти по ръководство на полети и радари, както и експерти по навигационно-комуникационни системи. 
Предвижда се част от теоретическата и практическата подготовка и стажовете да се осъществяват в предприятието. 
Изпитната кампания за всички специалности за курсанти, кадети и студенти ще премине в два етапа и ще започне на 24 февруари с разкрити изпитни секции в осем областни града и в трите факултета на университета във Велико Търново, Шумен и Долна Митполоия.
Първото класиране ще бъде обявено на 11 юли, посочиха от ръководството на висшето училище. 
През 2018 година започват мащабни ремонти и подмяна на отоплителната инсталация в трите факултета на университета, посочиха от ръководството. 
Средствата са осигурени с решение на Министерския съвет и са в размер на 16 милиона лева. 
След ремонтите се очаква да бъдат подобрени условията на работа, обучение и живот в базите на университета, като последната инвестиция за подобни дейности е била преди 10 години, отбеляза бригаден генерал Богданов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов