Студенти по география отбелязаха 155 години от рождението на Алеко Константинов

Животът

17-01-2018, 08:18

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Те представиха урок на тема „География, фолклор и Родина”

Студенти от специалност „Български език и география” и „История и география” във ВТУ представиха географските измерения на българската литература и фолклор в РБ „П. Славейков”. Събитието бе открито с тракийската народна песен „Димо из Хасково вървеше” в изпълнение на Иван Николов, студент от 4 курс специалност „Български език и география”.

Антон Ванчев представи литературни импресии от живота и делото на Алеко Константинов. Отбелязана бе ролята на Алеко Константинов за развитието на организирания туризъм в България и създаването на първото туристическо дружество в страната „Алеко Константинов”. Фразата на Щастливеца „Опознай родината, за да я обикнеш” става девиз на българските туристи. Виктория Роглева от Регионалната библиотека сподели приносът на Алеко Константинов за географията и покоряването на Черни връх. Антон разкри и образа на Бай Ганьо и неговите географски странствания из Амеика.

Студентите по география от три специалности (География, История и география, Български език и география) на двата факултета на ВТУ – Исторически и Филологически прочетоха откъси от българския творец Алеко Константинов за родната природа – „Искърски пролом”, „Вратцата”, „Ждрелото на река Ерма” и други. Студенти, бибилотекари и преподаватели се включиха в маратона по четене за българската природа от българските творци.

В урокът стажант-студентите презентираха своя роден край и неговите непознати чудеса за Тутракан - Весела Великова, за Видин - Борислава Андреева, за Добрич - Николай Георгиев и Русе - Никола Минков. Емил Стаменов от специалност „История и география” демонстрира северозападния диалект и спецификата на този край, изразявайки силата да познаваме родното и да се гордеем като българи.

Географските ширини бяха покорени в края на урока от надорната песен на Иван Николов „Стар мерак”, който провокира гостите към познанието за родното, за националното богатство и литературния сюжет, като извор за живота на българина. В края на урока Иван представи драматизацията за стиловете на преподаване и възможностите за избор и достойно отношение към професията „учител”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов