Подготвят XVI Национален фестивал на любителските камерни и кафе - театри в Свищов

Мисия

17-01-2018, 14:46

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той ще се проведе под патронажа на кмета Генчо Генчев

Град Свищов и Първо българско народно читалище “Еленка и Кирил Д. Аврамови - 1856” отново събират приятелите и почитателите на театралното изкуство.

Шестнадесетият национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри ще се проведе под патронажа на кмета на Община Свищов и ще премине под знака на 150 години от основаването на Първия български хор и началото на хоровото изкуство в България (1868 година, Свищов), 145 години от представянето на пиесата „Добродетел и злоба” от Д. Шишманов, в която за първи път играят жени актриси и 20 години от провеждането на първия фестивал (1998 година).

Шестнадесетото издание на фестивала е посветено на 27 март – Международен ден на театъра.

Участниците в XVI Национален фестивал на любителските камерни и кафе-театри ще бъдат оценявани от жури – професионалисти в областта на театралното изкуство, а в края на фестивала ще бъдат връчени следните награди: специалната награда на кмета на община Свищов; първа, втора и трета за спектакъл; три индивидуални за мъжки и три за женска роля.

Фестивалът има за цел да активизира социалната роля на театъра и неговите малки театрални форми и да приобщи към тях младата зрителска аудитория за повишаване на естетическото ѝ възпитание.

Право на участие имат всички любителски камерни и кафе-театри без жанрово ограничение.

Не се допуска участие на актьори – професионалисти в театралните групи.

Театралните групи представят по един спектакъл с времетраене до 60 минути.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов