Актьорът Калин Сърменов гостува на „отГОворните“

Велико Търново Лайф

18-01-2018, 11:49

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Формулата за победа е да знаеш кой си, какво искаш и накъде отиваш“ – сподели актьорът

„Формулата за победа е да знаеш кой си, какво искаш и накъде отиваш“. Така с едно изречение актьорът Калин Сърменов обобщи житейския опит, който разказа пред „отГОворните“ в Горна Оряховица. Популярният актьор беше вторият мотивационен лектор пред младите хора. Над час той говори в препълнената зала на Художествена галерия „Недялко Каранешев“ в железничарския град.

„В този свят, в който живеем, всеки от нас има нужда от повече мотивация. Колкото повече минават годините, толкова повече се отчайвам, но когато видя хора като вас, събрали се заедно, с усмивки на лицата, си казвам, че човек не бива да пада духом“, започна срещата Сърменов. Той призна, че родът му има корен в с.Самоводене, където е бил един от прадядовците му. След това накратко разказа професионалния си път до днешния ден, когато е директор на Сатиричния театър в София.

„Въпросът с мотивацията на младите хора е изключително важен. Аз съм сериозен противник на уравниловката как всички трябва да сме равни. Навремето и в нашия клас във ВИТИЗ професорът ни се опитваше да представи класа като цяло. Усилията бяха насочени всички да сме еднакви. Това е много грешно. От цял клас двама станахме артисти“, каза актьорът. Той подчерта, че за талантливия човек обществото трябва да полага усилия - да го мотивира, да му се създадат условия - „Представете си как на една ливада бурени лесно се развиват. Но ако искаш една роза да отгледаш, трябва да отидеш да прекопаеш, защото е деликатна. А в нашето общество си мислим, че талантът от само себе си ще си стане. Не става!“, обобщи Сърменов.

В хода на срещата той разказа за принципите си като директор на държавен театър, за методите си на работа в частния си бизнес и как изгражда отношения в семеството си.

„Младият човек трудно може да формулира целта си. Той трябва да се научи да бъде човек, да му е интересно, да е мотивиран да се изгражда като личност, да научи по какъв начин да се труди. Ние трябва да даваме възможност на младите хора сами себе си за контролират и изграждат. И да им дадем възможност това да се случва“, предложи Сърменов. „Смятам, че ние като общество трябва да създадем среда, в която да има критерии и оценъчна система на труда на младите хора. И когато трудът им е оценен на база на реалните им постижения, нещата ще се развиват. Днес всичко в нашата държава става с ходатайства. Системата е порочна, затова мотивацията на младите е ниска“, каза гостът. Но и подчерта, че успехът не идва даром, а трябва човек да е подготвен, достоен и професионален, за да го „хване“.

Младите хора в Горна Оряховица искаха да научат повече и за новия филм „Лили Рибката“, в който Калин Сърменов също има роля. Актьорът разказа как преди 7-8 години е гледал първия филм на режисьора Ясен Григоров на кинофестивал във Варна и още тогава е решил да помогне на младия творец. Най-новият български игрален филм за деца, създаден след затишие в детското кино поне от 20-ина години насам, тръгва по кината от 9 февруари.

Мотивационните срещи на „отГОворните“ ще продължат и през следващите месеци.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов