Учебната компания на Гимназията по туризъм участва в Европейски конкурс

Животът

18-01-2018, 13:16

Снимка:

ПГТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той премина под надслов „Нашата класна стая за един устойчив свят“

Приключи първият конкурс „Нашата класна стая за един устойчив свят“ по проект SAME WORLD. Това е Европейски конкурс за добри практики в областта на образованието за екологично устойчиво развитие. В него участват осем университети и неправителствени организации  от Европа, както и представители от Кения, Мианмар, Мозамбик и Танзания. Това е причината наградата за ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон“ да пристигне в началото на 2018.

Координаторът за България е Фондация "Български център за джендър изследвания".

Конкурсът имаше за цел идентифициране и определяне на добри образователни практики, насочени към темите околна среда и устойчиво развитие в рамките на формалните системи за образование в Европа.

Основните теми, към които трябваше да се отнасят разработките бяха климатични промени, екологична справедливост и екологична миграция. В него можеха да се участват учители от системата на средно образование от цяла Европа, които са прилагали образователни практики в областта на екологичното устойчиво развитие, включително обучение по глобално гражданство  в последните 3 учебни години.

Критериите за допустимост и оценка към споделената добра практика бяха – да е иновативна; да е въздействаща; да развива умения и компетенции за критично мислене, компетентност за действие и изясняване на ценности; да е фокусирана върху критични измерения на устойчиво развитие и адаптивност на практиката.

Гимназията по туризъм участва с дейностите на учебна компания BOYAR DREAMS с ръководител инж. Славка Проданова. „Уча се да уча“ - това беше заглавието на  кандидатурата на  бъдещите предприемачи. В нея те  споделиха  всички дейности  за изискуемия период –  лабораторията за  глобално гражданство;  креативния лагер „Глобално училище – глобални мечти“; „ГОВОРЕЩИ“ кошчета и други, свързани с темата  „Климатични проблеми“.

Това е поредната награда на учебната компания на Гимназията по туризъм.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов