60 човека са участвали снощи в "зелените" протести в Свищов и Търново

Мисия

19-01-2018, 14:53

Снимка:

Фесбук, Спаси Пирин! Save Pirin!

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Общо 60 човека във В. Търново и Свищов са се включили снощи в протест срещу изграждането на втори кабинков лифт на Банско, организиран за трети път в региона. Това личи от бюлетина на областната полицейска дирекция, откъдето са осъществявали охрана на двете мероприятия. 

Аудиторията е събрана през социалните мрежи, чрез група „Спаси Пирин! Save Pirin!“, които са формалните организатори на протестите. Преди, по време и след приключването на двата протеста нарушения и инциденти не са допуснати, информират от полицията.

Проявите на недоволство започнаха в края на миналата година, когато правителството прие промени в плана за управление на Национален парк „Пирин“. С тях задължи министъра на околната среда и водите, при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски зона Банско, да предприеме действия за съгласуване по реда на екологичното законодателство на всички необходими устройствени планове и инвестиционни предложения.

Първоначално недоволството бе подбудено заради евентуалното изграждане на нов лифт.

В първите дни на годината обаче „зелените“ организатори на протестите обявиха с императивен имейл до медиите, че недоволството им не е заради кабинковия лифт, а заради самото решение на Министерския съвет, тъй като според тях след него може да се строи в 48% от Национален парк „Пирин“.

Припомняме, че още с приемането на този текст стана ясно, че в плана за управление на „Пирин” няма нищо, което касае строителство. Премиерът Борисов пък нееднократно заяви, че няма да бъде допуснато и една керемида да се сложи там, извън лифта. „Няма керемиди, няма тухли, няма хотели, няма сгради, няма каквото и да било. Всяко инвестиционно намерение, което ще се прилага в Пирин, ще минава екологична оценка, оценка на съвместимост и всички необходими и указани в закона действия", подчерта Борисов още в края на декември. Той заяви тази позиция за пореден път и преди дни - на най-високо европейско ниво, по време на посещението си в Страсбург, където официално представи приоритетите на българското европредседателство. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)