Великотърновският университет почете Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Животът

20-01-2018, 14:33

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Близо 100 000 лв. са събрани през 2017 г. за доизграждането на храма, носещ името на светеца

Великотърновският университет почете днес Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски – духовник, книжовник и православен светец, който е и най-известният патриарх на България, последният предстоятел на църквата на Второто българско царство и основател на Търновската книжовна школа.

В университетския храм свещеноиконом Славчо Иванов, протосингел на Светата Великотърновска митрополия, отслужи  празничен акатист. Деня на Св. Евтимий уважиха ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, ректор на Великотърновския университет (1999 – 2007 г.), по чиято идея започва изграждането на църквата, деканът на Православния богословски факултет доц. Евгени Николов, църковното настоятелство, студенти, преподаватели и служители на Великотърновския университет.

След службата пред паметника на Св. Евтимий, Патриарх Търновски,  бяха поднесени цветя на признателност от академичната общност на Великотърновския университет.

Идеята за изграждането на университетски храм, носещ името на Свети Евтимий, Патриарх Търновски, се заражда през 2002 г.  Тя е на тогавашния ректор на Великотърновския университет проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, който я приема присърце и започва нейното осъществяване. Решено е университетският храм да бъде изграден на източната страна на площадката под Ректората на Великотърновския университет.

На 20 януари 2003 г., Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски и 610 години от кончината му, с благословията на Негово Светейшество патриарх Максим и в присъствието на Светия синод на Българската православна църква е направена и първата копка. Проектът е дарение от арх. Теофил Теофилов. Впоследствие, с определянето на новото място пред университетската библиотека, проектът е преработен. Следват документалните процедури за частично изменение на устройствения план, а през октомври 2006 г. се прави първа копка на новото място. Обектът е преактуван от публична в частна държавна собственост и с решение на МС от 2010 г. е прехвърлен на Великотърновската света митрополия. Междувременно са събрани средства и започва строежът,  който е изграден само за 4 месеца най-вече със спонсорството на възпитаника на Великотърновския университет Стефан Шарлопов. Внушителната сграда е класическа кръстокуполна църква, чиято разгъната площ е около 500 кв.м., а на долното й ниво има параклис на светите братя Кирил и Методий. В продължение на 8 години, по различни причини, строителството на църквата е спряно, докато ректорът проф. д-р Христо Бонджолов не решава, че трябва да се възстановят дейностите по доизграждането на университетския храм. По негова инициатива, със съдействието на Съвета на настоятелите на Великотърновския университет, църковното настоятелство и изключителната подкрепа на г-н Стефан Шарлопов, основен спонсор за изграждането на храма, е подета националната дарителска кампания за набиране на средства за неговото довършване. Близо 100 000 лв. са събрани на двата благотворителни бала през 2017 г., чийто основен двигател и организатор е Стефан Шарлопов, а родолюбивата кауза е подкрепена от негови бизнес партньори, приятели, съмишленици и колеги от студентските години във Великотърновския университет, Съвета на настоятелите и църковното настоятелство. Събраните средства са използвани за довършителни строителни дейности по храма – доизграждане на куполите, меден обков, дограма, изолация на стените и измазване.

Националната благотворителна кампания продължава и днес. Средствата, които сега се набират, са предназначени за цялостното интериорно офомление на храма – стенописи, проектирането и изработката на иконостаса, иконите, църковна мебел и утвар.

Да има църква, носеща името на Св. Евтимий, Патриарх Търновски, именно на Света гора,  не е кауза само на Великотърновския университет, а е общобългарска кауза – на това място е бил манастирът „Св. Троица”, люлка на Търновската книжовна школа, чиято историческа мисия е оказала огромно и положително влияние за духовното развитие на българския народ като нация.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов