Ден на акушерската помощ е, в търновското родилно отделение орисват първото бебе за годината

Мисия

21-01-2018, 09:52

Снимка:

Архив, МОБАЛ

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

1096 новородени са проплакали в отделението през 2017-та

Днес е професионален празник за всички акушерки и акушер-гинеколози. Отбелязва се в знак на благодарност към труда на онези, които пряко оказват или са непосредствено свързани с осъществяването на акушерска помощ – грижа за родилката и новороденото.по традиция.

Празникът е значимо събитие за всички служители на oтдeлeниeто по акyшepство и гинeкoлoгия пpи МОБАЛ “Д-p Ст. Чepкeзoв”, с началник доц. д-р Светлозар Стойков д.м. и старша акушерка Албена Василева.

В празничния 21 януари към тях се присъединяват и колегите им от неонатологичното отделение на областния стационар, с началник д-р Кина Николова и старша Мария Нешева, без които грижите за новородените са немислими.

В тържеството в отделението ще участват дамите от „Зонта Интернешънъл клуб”, на които е поверена честта да орисат първото бебе на годината. Клубът ще зарадва с поредно дарение ОАГ.

Празнично настроение ще внесат талантите на танцов клуб „Търновград”, с художествен ръководител Бонка Бонева и деца от ДГ "Соня",- група "Пчелица".

Отделението по акушерство и гинекология към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" АД, разполага с общо 28 легла, като 4 от тях са в Предродилните зали, 12 - в Родилен сектор, 6 в Гинекологичен сектор и 6 в сектор "Патологична бременност".

През миналата 2017 г. в ОАГ са преминали 2062 пациенти.

Броят на ражданията е 1074, а броят на новородените бебета е 1096.

Отделението работи по 12 клинични пътеки, свързани със специалността "акушерство и гинекология".

Лекарите, с придобита специалност по акушерство и гинекология са 7, а останалите трима са специализанти.

Акушерките в ОАГ са 17, санитарите - 11.

ОАГ е база за обучение не само на лекари, но и на бакалаври по акушерство, като филиал на Варненски медицински университет. Освен доц. д-р Светлозар Стойков, д.м., като водещ лекциите по акушерство и гинекология на акушерки от първи, втори, трети курс и медицински сестри, има и други медици от отделението, които водят упражненията - един асистент и двама хоноровани преподаватели - д-р Венерина Михайлова, д-р Стефан Лазаров и д-р Ерол Максудов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов