Община Елена започва кампания по узаконяване на некатегоризирани туристически обекти

Мисия

21-01-2018, 13:06

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Община Елена напомня на всички лица, които предлагат услугата „Настаняване в туристически обекти“ на територията на общината, че съгласно чл. 111 от  Закона за туризма, тази дейност следва да се извършва само в категоризирани туристически обекти (хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили, семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги).

 Всички физически и юридически лица, предлагащи настаняване в туристически обекти, са длъжни да подават ежемесечна декларация за реализираните при тях нощувки, като същевременно заплащат туристически данък. Размерът му се определя с решение на Общинския съвет.

За община Елена той е минимален (от 0.25 лв. до 0.35 лв. на нощувка в зависимост от категорията на обекта), но в същото време е важен приходоизточник, тъй като набраните от него средства могат да се изразходват само за дейности, свързани с изграждане и поддържане на туристическа инфраструктура, участие на изложения, реклама и популяризиране на региона като туристическа дестинация.

 Общината има широки правомощия и контролни функции по Закона за туризма. В изпълнение на тези задължения, община Елена започва кампания по узаконяване на дейността на лицата, извършващи настаняване в некатегоризирани туристически обекти, като за целта ще предприеме следните мерки:

1. Всеки собственик на обект, за който има информация, че извършва настаняване без категоризация или без издадено временно удостоверение за открита процедура по категоризиране, ще получи уведомително писмо, съгласно което в 14-дневен срок следва да предприеме необходимите действия по узаконяване на обекта. Консултации относно административната процедура „Категоризиране на места за настаняване“ ще бъде предоставяна на всички заинтересовани лица в стая 320 на общинска администрация от експерт „Туризъм и международно сътрудничество“.

2. След изтичане на срока по т. 1, на собствениците на интернет-страници, рекламиращи туристически обекти, ще бъде указано да премахнат информацията и рекламата за всички некатегоризирани туристически обекти на територията на община Елена. Предоставянето на невярна информация представлява нарушение по смисъла на Раздел III на Глава IV от Закона за защита на потребителите, за което собствениците на туристически обекти и рекламиращите ги интернет-страници носят солидарна отговорност.

3. Ще бъдат извършвани както спонтанни, така и периодични съвместни проверки с органите на МВР и Комисията за защита на потребителите в туристически обекти, за които има информация, че продължават да извършват  настаняване без предприети стъпки по категоризация. При установяване на административни нарушения, ще бъдат съставяни актове от съответните длъжностни лица.

Община Елена напомня, че съгласно чл. 206 от Закона за туризма, лице, което предоставя туристически услуги в некатегоризиран туристически обект, се наказва с глоба от 500 до 5 000 лв., а на едноличните търговци и юридически лица се налага имуществена санкция  в размер от 1000 до 10 000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, глобата е в размер от 5 000 до  8 000 лв., а имуществената санкция - от 10 000 до 15 000 лв.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)