25 машини чистят снега във Велико Търново

Мисия

22-01-2018, 10:13

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Малогабаритна техника работи по пешеходните алеи

25 машини чистят снега във Велико Търново. Цялата налична техника на фирмата по зимна поддръжка „Нелсен чистота“ работи по 114-километровата улична мрежа в Старата столица – 10 снегорина, 8 машини за разпръскване на пясък, две фадроми и машина за ръчно опесъчаване, ползвана в старата градска част.

Още след 1,00 ч. през изминалата нощ стартира обработката на настилките против заледявания. Към 9,30 ч. тази сутрин и при условията на продължаващ вече няколко часа снеговалеж техниката е съсредоточена по главните трафик улици и по маршрутите на градския транспорт. 115 тона е разпръсната смес от пясък и сол. Автобусите по обществените линии се движат по разписания и без затруднения.

След спирането на снеговалежа машините ще бъдат пренасочени и към второстепенните улици. Проходимостта им е нормална, а движението се извършва при зимни условия. Поради очакваното понижаване на температурите пътната мрежа ще бъде допълнително обработена срещу заледявания по-късно днес.

Над 45 километра е дължината на първостепенните булеварди и улици във Велико Търново. Около 65 километра е общата площ на второстепенните отсечки.

71 служители на общинската фирма „Зелени системи“ от 6,00 ч. сутринта работят по почистването на тротоарите, стълбищата, спирките, обществените пространства. За проходимостта на пешеходните алеи с най-голям поток от хора, както и за разчистване на входовете пред училища, детски градини, социални центрове работят четири малогабаритни машини.

Съгласно Наредбата за опазване на околната среда собствениците, наемателите и ползвателите на жилищни и офис-сгради, на магазини и други търговски обекти са длъжни сами да изчистят снега от прилежащите си тротоарни площи.

Оранжев код за силен вятър е обявен за територията на област Велико Търново от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Няма населени места без ток и вода, няма регистрирани аварии и щети. Движението по пътищата в общината се извършва при зимни условия, шосетата са проходими.

Жителите на Велико Търново и населените места могат да подават сигнали за необходимостта от снегопочистване и предприемане на мерки на телефон 062/619102. Обажданията се приемат от служители, които координират дейностите на фирмите по зимната поддръжка на пътната инфраструктура.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов