СУ „Вичо Грънчаров“ и Фондация СМАРТ организират дискусионен форум за здравното образование

Животът

23-01-2018, 13:24

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поканата е отправена към родители, ученици, директори, учители и граждани

СУ „Вичо Грънчаров”, съвместно с Фондация СМАРТ организират на 29 януари от 14.00 ч. дискусионен форум „Здравното образование и различни възможности за неговото осигуряване в училище”.

Поканата е отправена към родители, ученици, директори, учители и всички, заинтересовани от темата. Срещата е замислена в две части. В залата на горнооряховското училище ще дискутират възрастните, а включилите се ученици ще се срещнат в офиса на Младежкия парламент.

Целта на срещата е запознаването на заинтересованите страни не само с позитивите на здравното образование, но и с различни възможности за неговото осигуряване в училище, предвид съществуващата нормативна рамка и различните инициативи, поддържани от неправителствени организации в страната. Ще бъде презентиран и предоставен доклад по темата на Фондация СМАРТ, създаден заедно с представители на Националния център за обществено здраве и анализи, Българска асоциация по семейно планиране и др. Той включва и резултатите от изследване на Loveguide сред 500 ученици, както и други полезни материали.

Такива дискусии се провеждат само в 3 града от страната, на които организаторите да получат необходимата информация по темата, за да я предоставят на европейски ниво.

Срещите са част от дейностите на Фондация СМАРТ в рамките на международната инициатива ACT!2030 и са в подкрепа на усилията на коалиция от организации, целящи въвеждане на системно здравно образование в българското училище и насърчаване на активното участие на младите хора в процесите на вземане на решения. СУ „Вичо Грънчаров” е избрано за партньор и заради успехите на ученическия клуб към БЧК.

Нормативната база в образованието дава значителна свобода на учителя в осъществяване на дейности за здравно възпитание. Възможности в това отношение предоставят и участията в проекти в сферата на здравното възпитание, здравословния начин на живот и промоцията на здраве. Много училища имат натрупан опит в разработването на учебни програми за здравно възпитание на учениците.

Проблемът за здравно образование и възпитание на учениците е граничен медико-социален, психолого-педагогически, нравствено-етичен проблем, поради факта, че засяга въпроси, свързани с опазване здравето на подрастващите, с формиране на нов тип поведение и междуличностни отношения, засяга отношенията между възрастни и деца, ролята на родителите, педагозите, различните институции, обществото, самостоятелността на децата и др. 

Фондация СМАРТ помага на обикновени хора от всички възрасти – деца, млади и възрастни – да възстановят способността си да водят пълноценен и позитивен живот, да развият умения да пазят и подобряват психическото и физическото си здраве. 

ACT!2030 е глобална младежка инициатива, която ангажира млади хора в 12 страни. 

Инициативата ACT!2030 е подета през 2013 г. с цел да се увеличи участието на заинтересованите млади хора в преговорите, водещи до приемането на Целите за устойчиво развитие след 2015 г. В момента инициативата е във фаза 4, която продължава до началото на 2018 г. и има за цел да установи механизми, за да се гарантира ангажираност за прилагането на Целите за устойчиво развитие на национално и местно равнище. Очаква се в края на Фаза 4 на ACT!2030 да бъдат идентифицирани ключовите бариери пред развитието на сексуалното и репродуктивно здраве на младите хора чрез активно лобиране за промяна на политики и обществени нагласи. 

ACT! 2030 се изпълнява от националните съюзи на младежки организации в 12 страни - Алжир, България, Индия, Ямайка, Кения, Мексико, Нигерия, Филипините, Южна Африка, Уганда, Замбия и Зимбабве с подкрепата на IPPF, UNAIDS и PACT.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов