Зачестяват сигналите за мръсен въздух от отоплението на административни и жилищни сгради

Животът

24-01-2018, 11:04

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

При проверките не е установено изгаряне на отпадъци в котлите за твърдо гориво

Сигнали от граждани за пушек и задушлива миризма постъпват в РИОСВ-Велико Търново от средата на декември 2017 г. до момента, съобщават от ивституцията. В повече от случаите става въпрос за горивни източници (котли), предназначени за отопление на административни и жилищни сгради, които са с топлинна мощност под 0,5 MW. За тях РИОСВ няма компетенции да извършва контрол по реда на Закона за чистотата на атмосферния въздух и поднормативната уредба към него.

Сигналите са за замърсяване на въздуха от комин на фургон в търновския квартал „Колю Фичето“; от аспирация на кухня към хотел и от агроаптека във Велико Търново; за дружество, което се отоплява с малък котел на дърва в Габрово; за сградата на ВиК в Горна Оряховица. Тези обекти се отопляват на дървесни пелети, въглища и дърва и действащите горивни инсталации са с ниска топлинна мощност (под 0,5 MW). Съответните общини са сигнализирани за проблемите, тъй като решението им е от техните компетенции.

При проверките не е установено изгаряне на отпадъци в котлите за твърдо гориво, предназначени за отопление на сградите. Според Закона за управление на отпадъците глобите за физически лица, които горят отпадъци, са в размер от 2000 до 5000 лв., имуществената санкция за юридически лица е от 1400 до 4000 лв. При нерегламентирано изгаряне на опасни отпадъци (отпадъчни моторни масла) санкцията за юридически лица се увеличава от 10 000 до 50 000 лв.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов