За първи път ученици от Велико Търново участват в проект за превенция на хранителните разстройства

Мисия

25-01-2018, 11:20

Снимка:

"Живот на килограм"

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Днес и утре психолози –доброволци от проекта за превенция на хранителните разстройства „Живот на килограм“ работят с ученици от СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново. Това е първото посещение по проекта в старата столица. Основната цел на “Живот на килограм” е да повиши информираността сред подрастващите по темата за хранителните разстройства, чрез въвличането им в дискусии и преживелищни упражнения, които да ги провокират да преразгледат вижданията си за красивото, емоциите, моделите на подражание и връзката с храната. Учениците получат подходящата информация по достъпен интерактивен начин в три основни теми. 
Първата е свързана с възприемането на външния вид, моделите за подражание, влиянието на стереотипите и медиите. Втората разглежда ключовата връзка между разпознаването и справянето с негативните вътрешни преживявания и храненето. Третата тема засяга рисковете, маркерите и последиците от хранителните разстройства.
Според последната официалната статистика от 2011г., над 200 000 млади момичета в България страдат от анорексия и булимия, но реалният им брой е далеч по-голям. В последно време се срещат и все повече случаи на орторексия – нездраво вманиачаване по здравословния начин на живот, което е отвъд нормалната грижа за тялото.
„Живот на килограм” www.zhivotnakilogram.com е проект за превенция на хранителни разстройства сред учениците от 12 до 18 години, който се реализира от близо две години в над 20 училища в България, с над 1800 деца в София и в страната, напълно безвъзмездно. В него участват доброволно психолози от “Психодраматична работилница”, които имат терапечтичен опит с пациенти с хранителни разстройства.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов