Велико Търново е с инвестиционна програма за 32,3 милиона лева

Мисия

25-01-2018, 17:02

Снимка:

община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

32,3 милиона лева е инвестиционната програма на Община Велико Търново за 2018 година. Тя бе гласувана в рамките на Бюджет 2018, а кметът на Старата столица Даниел Панов анонсира част от многообразието от дейности, в които ще бъдат вложени средствата.

„Продължаваме да подобряваме градската среда, да обновяваме улици и тротоари, да облагородяваме кварталите, да модернизираме детските градини, училищата, детските площадки, спорните бази. За пръв път от близо 40 години насам ще започне строеж на нова детска градина – тя ще е в квартал „Зона В“. Очакваме финансиране и за прекия път от „Търговски парк Велико Търново“ към жилищните комплекси „Бузлуджа“ и „Зона В“. Предстои строителство на новия мост към с. Шемшево, където процедурите, предшестващи възлагането, са в напреднала фаза“, обяви Панов. Той обясни, че е предвидено също поетапно изграждане на прекия път покрай Скалния венец над Южния пътен възел,  както и на улица „Александър Бурмов“ в кв. „Картала“.

През 2018 година ще продължи реализацията на 13 проекта с финансиране по линия на европейската солидарност, чиято обща стойност е за близо 30 милиона лева. Сред тях е обновяването на близо 40 улици и площади в старата градска част, модернизацията на образователната инфраструктура – три училища и три детски градини, подобряването на градската среда в Западната промишлена зона и др.

„Винаги съм приемал добрите, разумни и обосновани предложения, както и градивната критика с добронамерен тон. Не приемам, обаче, рисуваните всяка година от БСП пред медиите апокалиптични картини. Слушахме как нямало да се справим с европейските проекти. Резултатът - в Топ 7 сме по реализиране и усвояване на средства. Слушахме как общината щяла да фалира – и това бе популизъм, финансовото състояние винаги е било повече от стабилно. За шест години инфраструктурата във Велико Търново бе подобрена с над 24 милиона лева – асфалтирани бяха над 25 километра улици, изградени бяха нови отсечки в кварталите „Картала“, „Колю Фичето“, „Чолаковци“, обновени бяха над 20 000 кв. метра тротоари. Само през миналата година инвестираните в градската инфраструктура средства са над 510 000 лева“, коментира Даниел Панов. Той обяви, че в бъдещия проект за интегриран градски транспорт ще бъде заложено изграждането на буферни паркинги, пускането на електробуси, създаването на дигитална система за паркиране.

Даниел Панов анонсира и предстоящото обявяване на международен конкурс за проектиране на новия градски център на територията на Старото военно училище, а една от идеите е за обособяването на 2000 паркоместа. „Очакваме финансиране от правителството и за Северен пътен възел, който ще облекчи трафика в централната част на града с близо 4000 автомобила дневно“, каза още кметът на Велико Търново.

И през настоящата година са осигурени над 750 000 лева за благоустройството на 36-е малки населени места в общината. Само в тяхната инфраструктура инвестираните от 2015 година насам средства са над 2 милиона лева.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов