Гости от Казахстан обмениха опит по местното самоуправление в община Елена

Мисия

26-01-2018, 16:37

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инж. Дилян Млъзев запозна делегацията с устройството и работата на общинската администрация

Делегация от Казахстан бе на работно посещение в Елена в рамките на проект, изпълняван от най-голямата неправителствена организация в републиката – Асоциация за развитие на гражданското общество. В чуждестранната група имаше представител на Министерството на националната икономика, експерти от районни администрации, подпомагащи планирането и финансирането на общините, кметове, представители на НПО.

Фондацията за реформа в местното самоуправление, като домакин на работната визита у нас, избра община Елена да сподели опит и добри практики с гостите от Казахстан в областта на местното самоуправление и механизмите за участие на гражданите в този процес.

В тази връзка на работна среща в общината с цялото й ръководство и с експерти кметът инж. Дилян Млъзев запозна участниците в делегацията с устройството и работата на общинската администрация и Общинския съвет в Елена, с механизмите на взаимодействие между тях, с кметствата и кметските наместници в малките населени места. Гостите останаха впечатлени от добрия пример на общината за гражданска активност при обсъждането на бюджета и реалното влияние на гражданите за какво да се харчат парите.

Посещението на групата от Казахстан съвпадна с провеждането на най-важната сесия на местния парламент – за приемането на бюджета на общината за тази година. Гостите проявиха интерес и за кратко наблюдаваха работата на заседанието на ОбС.

Как функционира едно малко кметство, до къде се простират правомощията на селския кмет, може ли да събира данъци, има ли служебна кола, какви са възможностите за туризъм в района, кой следи миграцията на хората към големите градове и още с  куп въпроси засипаха гостите Стефан Иванов, кмет на Палици, където бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол.

И още един любопитен факт от срещата. Със сигурност за любовта към любимия футболен клуб няма граници. Оказа се че, кметът Виджан Билялов от Карагандинска област е заклет фен на казахстанския тим „Астана“ с помощник треньор Цанко Цветанов. Националната ни легенда от лятото на 1994 г. пък се познават с кмета на Палици, и двамата бивши футболисти на „Етър“ В.Търново. Снимка за спомен със своя български колега отнесе кметът Билялов,  с която да се  похвали на свои приятели и фенове на „Астана“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов