Двама габровски измамници влизат в затвора

Крими

27-01-2018, 12:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Продали жилището на наивник и присвоили 32 000 лв.

По обвинение на Районна прокуратура-Габрово и разглеждане на делото на две съдебни инстанции,  двама извършители  на измама в големи размери са осъдени. Присъдите на  Анчо М. -  четири години лишаване от свобода и на съучастникът му  Дико Б. -  пет години лишаване от свобода, влязоха в сила.

Анчо М. /39 години/  и Дико Б. /42 години / са признати за виновни и са осъдени за това, че за времето от 11.08.2015г.-17.08.2015г. в гр.Габрово след предварителен сговор, с цел да набавят за себе си имотна облага възбудили и поддържали у Николай П.  заблуждение, че постъпилите пари по банковата му сметка са собственост на фирмата на обвиняемите, поради което следва да ги изтегли и да им ги предаде във връзка с бъдещото му постъпване на работа в същата фирма и с това му причинили имотна вреда  в размер на 32 000 лв., представляваща големи размери. По отношение на Анчо А. деянието е извършено  в условията на опасен рецидив.

Обвиняемите са осъждани. Пострадалият притежавал наследствено жилище в гр.Габрово. На неустановена дата през август 2015 г. прибирайки се към домът си бил застигнат от обвиняемия Дико Б., който му се представил под името „Дачо“ и го заговорил, като му споделил, че знаел къде бил работел и искал да му предложи да работи при него като касиер и добавил, че притежава няколко магазина. След този разговор обвиняемите се срещнали няколко пъти с пострадалия, водели го в няколко града и го черпили. При срещите  Дико Б. обяснил на пострадалия, че ще го наеме на работа, като ще му плаща 600-700лв., ще му внася осигуровките и ще му открие банкова сметка, по която да получава преводи на служебни средства. За да бъдел сигурен, че няма да злоупотреби със служебните пари, поискал като гаранция пострадалият да упълномощи обвиняемия Анчо М. с права върху имота си. Пострадалият се съгласил  и дал пълномощно на Анчо М. да се разпорежда с жилището му в гр.Габрово. Използвайки даденото им пълномощно, обвиняемите продали жилището на пострадалия за сумата от 32 000 лв., а парите били преведени по откритата преди това банкова сметка на името на Николай П. Знаейки, че по сметката вече има превод, обвиняемите са обадили на пострадалия, като му казали, че трябва да изтегли средствата от сметката си и да им ги предаде, под предлог, че са  служебни.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов