Габровската фирма „АМК” с първа награда на германската икономика

Животът

29-01-2018, 09:47

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Отличието бе връчено на управителя на фирмата инж. Калоян Иванов на официална церемония

Габровската фирма „АМК – Задвижваща и управляваща техника“ ЕООД получи първа награда на германската икономика в категорията „Малко и средно предприятие“. Отличието бе връчено на управителя на фирмата инж. Калоян Иванов на официална церемония в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

За четиринайсти път Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди предприятия, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения. Събитието се състоя в присъствието на президента на Република България ген. Румен Радев, председателя на ГБИТК Тим Курт, посланика на Германия в България Н. пр. Херберт Салбер и ректора на Софийския университет проф. Атанас Герджиков.

„АМК – Задвижваща и управляваща техника“ e част от германския холдинг „AMK“, който е един от водещите в света производители на електродвигатели, електрически задвижвания и управляваща техника. Компанията в Габрово има оборот от 4,35 млн. евро за 2017 г. (с 34% повече спрямо 2016 г.). Причина за разширяването на производствените мощности е стартирането на серийно производство за нов немски клиент.

95% от годишния оборот на фирмата се реализира чрез клиенти в Германия и Словения. „АМК България“ разполага с развоен отдел, работещ върху иновативни проекти за промишлен софтуер и хардуер, някои от тях се отнасят за Индустрия 4.0 и са важна част от портфолиото на „АМК Германия“. В момента във фирмата работят 135 души (с 12% повече спрямо 2016 г.). През 2018 г. „АМК“ ще отбележи своя 20-годишен юбилей.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов