Последно поколение камери бдят денонощно в Търново

Животът

01-02-2018, 15:17

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Камери от последно поколение бдят над Велико Търново.  Устройствата са закупени от общината, пише kmeta.bg.

С инфрачервена светлина те снимат перфектно дори нощем. Обхватът им, в който могат да запечатат обект, е различен – между 15 и 90 метра. Работят при температури от -25 до 50 градуса по Целзий. Инвестицията на кметството е за над 50 000 лева, като освен камерите, са закупени хардуер и софтуер за два контролни центъра.

Камерите са разположени на различни места в града. Обхванати са всички входове и изходи, включително и районът около моста в квартал „Чолаковци“, откъдето започва т.нар. „Стар път“ към Дебелец. Под наблюдение са всички кръстовища, регулирани със светофари, няколко кръгови движения, пресечките край Съдебната палата и Общината. Видеоконтрол има и край пешеходния вход за крепостта Трапезица.

Системата за наблюдение вече работи, макар да е на етап финални тестове. Вече близо 20 от камерите снимат на пълни обороти. Те правят по 50 кадъра в секунда, а някои от тях са толкова детайлни, че позволяват заснемане на регистрационния номер на автомобил, движещ се с 200 км/ч.

В контролните центрове постъпва сигналът и от всички камери в 36-е малки населени места в общината. Те са общо 150. Бройката обаче не е проблем, тъй като софтуерът е достатъчно добър и позволява едновременно опериране с до 1000 устройства.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов