Във Велико Търново наградиха успешни родители

Мисия

01-02-2018, 16:53

Снимка:

община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Успешни родители бяха наградени във Велико Търново по повод успехите, постигнати в програма на общината в подкрепа на майките и татковците. 14 мъже и жени получиха удостоверения за израстване и напредък, постигани по време на реализация на десетте сесии. Кампанията „Клас за успешни родители“ имаше за цел майките и бащите да обменят личен опит, да пресъздадат техните методи и начини за справяне с трудни ситуации, да говорят открито за предизвикателства, проблеми и страхове.

Програмата на Община Велико Търново бе насочена към родители, чиито деца са на възраст между 5 и 9 години. В резултат бе създадена своеобразна и успешна група за взаимопомощ. Обсъждани бяха редица теми – за детските кризи и лъжа, за родителското притеснение, за детската уязвимост в интернет, за отговорността, изразяването на чувствата, възпитанието и плесницата. Всяка среща ставаше все по-интересна за участниците, а дискусиите носиха още и още въпроси.

По време на всяка от сесиите родителите обръщаха внимание на твърдението „Аз уча детето си на внимателно отношение, но има деца, които не ги учи…“. По тази причина обучаващите предложиха на участниците да напишат писмо до онези майки и бащи, които не биха посетила никога подобен курс. Част от посланието е следното:

„Скъпи родителю, който няма да дойдеш на този курс. Твоето дете седи на чина до моето и затова имам право да се обърна към теб. Добре би било да научиш детето си, че не може винаги да е победител! Добре би било да го научиш да приема и уважава тези, които не са победители. Не мисли, че щом си родител, значи автоматично знаеш всичко. Помисли дали нямаш нужда да свериш часовника си - ти всъщност си роден в различен век. Родителството е най-прекрасният ъпгрейд, който можеш да си причиниш. Част от твоето личностно израстване е да поемеш отговорност, да създадеш условия, в които твоето дете да израсне отговорно, възпитано, съпричастно, състрадателно. Има куп неща, обаче, които знаеш само на теория. Вероятно носиш толкова излишен „багаж“ от стереотипи и модели, с които влизаш в това родителство, че наистина ти е нужно място, където да „качиш нивото“. За да си говорим с теб на един език. За да си говорят децата ни на един език..“.

Програмата бе финансирана от общинския бюджет и представлява продължение и надграждане на друга успешна инициатива на кметството – „Работилница за родители – да пораснем заедно“.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)