Повече от 110 значими събития в уникалния културен календар на община Елена за тази година

Велико Търново Лайф

04-02-2018, 12:26

Снимка:

община Елена

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Туристи все по-често плануват семейните почивки, съобразно празниците в Еленския Балкан

Над 110 значими за град Елена и региона събития са намерили място в културния и спортно-туристическия календар на общината за 2018 година. Намеренията на местната власт са повече творчески организации и спортни клубове да се включват в дейностите, различни по вид и жанр изкуства да разнообразят културния живот в града и селата, и провокират младите хора за дейно участие в проявите.

Разнообразието от изяви привлича все повече гости и туристи. Напоследък в Еленско дори са забелязали тенденция гостите да съобразяват семейните си почивки с празниците в района.

Събитията са обезпечени финансово с над 70 000 лв. от общинския бюджет. Тазгодишният календар включва две международни прояви. Третият фестивал на модерното изкуство „Пъстър балкански свят“ през май е съпроводен с международен арт пленер. Общината заедно с федерацията по ориентиране и клуб „Трапезица“ В.Търново са организатори през м. юни в Еленския балкан на Европейско първенство по ориентиране за юноши и девойки от 16 до 18 години.

 Акцент и тази година ще бъде празникът на град Елена – 21 май, Ден на Светите равноапостоли Константин и Елена, с много съпътстващи прояви през целия месец. „Медена седянка по еленски“ се утвърди като празник на меда и пчеларството, а четвъртото му издание през юли ще е за първи път с фолклорно надиграване „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“. Вторият национален фолклорен фестивал „Веселие в Елена“ под патронажа на кмета на общината е ново събитие за града, но вече очаквано от изпълнители и публика. Проявата е през м.април. С над 40-годишна традиция е един друг празник – „Балканът пее и разказва“, който отново ще покаже богатството на фолклор и традиции на балканските градове Елена, Котел, Дряново, Трявна, Твърдица и Гурково. Домакини на събитието в началото на юни са еленчани.

 Най-очакван е Празникът на прочутия еленски бут, който общината и Местният съвет по туризъм организират съвместно с културните институции в града. Седмото му поредно издание ще бъде от 26 до 28 октомври, по Димитровден. И още няколко тематични празници са свързани с традициите, обичаите и бита на балканджиите – празникът на шарената черга в Блъсковци, XVI събор на народните читалища в общината, тази година с домакин читалището в Костел, лазаруване, традиционното поклонение на Къпиновския манастир с курбан за здраве, никулденски курбан, традиционните сборове в 24 села на общината.

 За отбелязване е, че по-голяма част от събитията в културния и спортно-туристическия календар на общината са насочени към децата и младите хора, за развиване на техните таланти и дарования. Отново през м.април те ще се изявят на празника на изкуствата „Сцена на талантите“. Ученици от основното училище в Майско ще участват в ромския фестивал „Отворено сърце“, с годишен концерт ще се представят възпитаниците на Школата по изкуства в града. Изявата на Балетна академия Марян е в средата на август. Всяка година младите й таланти подготвят балетен гала спектакъл в Елена и Марян заедно със звезди от Националния балет. За шеста поредна година през юни ще има открит детски турнир по футбол в памет на еленски футболни деятели. Два турнира са записани за месец септември. Общинският детски турнир по футбол за купата на град Елена е с участието на регионални отбори, а откритият турнир по джудо за подрастващи и момчета, юноши и девойки младша възраст събира състезатели от клубове в страната.

 В провеждането на осем прояви се ангажира Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните – конкурс-рецитал между училищата на тема „С Левски в сърцата“, фото конкурс „Събитията около мен“ и последваща изложба при откриването на Седмицата на детската книга и изкуства за деца“, по което време ще има и конкурс „Моят любим герой“. През м.май са състезанията с велосипеди под надслов „Пътна безопасност“, а през юни в Константин организират детски турнир по футбол „Константин Рудановски“. Месец юли е времето за втората по ред детска лятна академия, в началото на новата учебна година по традиция пък се провеждат здравно-информационната кампания  „Шанс за нашите деца“ и спортният празник „Не на агресията“.

 В спортно-туристическия календар за 2018 г. са включени още няколко прояви, които с годините се утвърдиха като добра традиция – празник на спортистите в края на годината,  зимният и летният празник на Еленския балкан, конните надбягвания на Тодоровден в Константин, турнирите по белот, волейбол, тенис на корт и футбол на малки врати, състезанията по риболов и спортно катерене, планинското бягане между хижите „Чумерна“ и  „Буковец“, футболните срещи между ветерани, участие в преплуването на река Дунав. За първи път ще се проведе колоездачна обиколка на общината. Проявата на клуба по колоездене е през юли.

 Заедно с националните празници и чествания в културния календар са включени прояви с участието на Музея на Възраждането, свързани с кръгли годишнини на бележити еленчани – Стоян Робовски, д-р Христо Момчилов, Никола Михайловски, Андрей Робовски, Милан Радивоев. За поредна година ще има поетична вечер на Мина и  среща на потомците на видни еленски родове, участвали в освободителните борби. Литературната вечер, посветена на Стоян Михайловски, и връчването на почетния знак на новия му носител – писателят Недялко Йорданов ще бъде през май.

 Патронните празници на двете училища в града – СУ „Иван Момчилов“ и НУ „Иларион Макариополски“ също намират място в културния календар. През м.септември тържествено ще бъде отбелязана 140-та годишнина от основаването на село Константин, чието изграждане започва в първите дни на свободна България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов