Стамболов и Захарий Стоянов оживяват на сцената на МДТ

Мисия

07-02-2018, 09:04

Снимка:

МДТ фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

"Духът на поета" е поредното заглавие на историческа тематика, което търновският театър поставя

Стефан Стамболов и Захарий Стоянов превземат сцената на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново в новия спектакъл „Духът на поета”. Това е поредното заглавие на историческа тематика, което поставя нашият театър, посочи директорът Васил Вълчев. Премиерите на "Духът на поета" от Стефан Цанев са на 8 и 15 февруари от 19.00 ч. в Камерна зала. С тази постановка търновският театър за пореден път доказва своето ярко присъствие в културния живот на страната. Пиесата на Стефан Цанев досега е поставяна единствено в Народния театър, а с нея правим афиша на МДТ още по-шарен, сподели актьорът Иван Митев.

Спектакълът се реализира съвместно с Община Велико Търново и е посветена на 140-годишнината от Освобождението на България. „Духът на поета” на търновска сцена поставя режисьорът Антони Цонев. В образа на Стамболов се превъплъщава актьорът Детелин Кандев, а в ролята на Захарий Стоянов ще видим Иван Митев. Като Гунчо - най-приближеният човек до Стамболов, в представлението излиза Георги Тодоров. Представлението е обогатено с авторската музика на Петър Атанасчев, а сценографията е на Лидия Къркеланова.

„Духът на поета" не е урок по история, категоричен е Антони Цонев. Той подчерта, че в творбата чрез историческите личности са представени някой характерни черти от народопсихологията на българина през последните 150 г. "Текст на Стефан Цанев е изключително силен, като авторът е използвал всички стилистични фигури - хиперболи, метафори, метонимия. Всичко е един кошмарен сън на Стамболов. В действието има много обрати, които ще бъдат изключително интересни за публиката", сподели режисьорът.

"Много малко хора знаят, че Стамболов и Ботев са издали обща стихосбирка, били са приятели. Но става така, че единият е загинал геройски, а другият продължава да живее с духа на своя приятел. Точно този дух присъства по невидим начин в цялата пиеса", сподели Детелин Кандев. Той описа своя герой като сложна и противоречива личност. "Ако приемем, че и той наистина е добър поет, би трябвало в душата си да е лирик и дълбоко сантиментален човек. Вероятно всеки българин си задава въпроса как този весел човек, бохем, хъш се превръща в диктатор. Това е и най-трудната част от образа на моя герой, която трябва да пресъздам на сцената", призна актьорът.

По думите на Иван Митев в пиесата Стефан Цанев създава атмосфера на мистика и недоизказаност, а героите поставя в екстремална ситуация. „През цялото време се очаква да влезе Ботев, макар неговото име въобще да не се изрича. Това създава вътрешни конфликтите и довежда до катарзиса, който преживяват и двамата герои. В тази пиеса на финала Стамболов и Захарий Стоянов решават да убият Ботев. Има сложност във взаимодействията и взаимоотношенията", подчерта актьорът.

Вътрешните борби на Гунчо - личният телохранител на Стамболов, правдиво ще покаже на сцената Георги Тодоров. Той е част от музикалния състав, но за пореден път участва в драматично заглавие. „Гунчо е реален герой. Получава задача от Стамболов да убие Христо Ботев. Опитва се да се противопостави, но в името на Отечеството, в името на Стамболов, приема задачата да убие поета“, сподели той.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов