Близо 70 души от Горна Оряховица се жалваха на Омбудсмана

Велико Търново Лайф

07-02-2018, 17:07

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Омбудсманът Мая Манолова и експерти от екипа й проведоха днес първата за тази година изнесена приемна в гр. Горна Оряховица. През 2017 г. в институцията са постъпили 58 жалби от общината, а от встъпването на Манолова в длъжност като национален омбудсман на 20 октомври 2015 г. до днес, общият им брой  е 111.

„Днес в приемната с моя екип успяхме да изслушаме проблемите на близо 70 души. Смятам, че нашият подход да говорим с хората на място е правилен, защото хората имат достъп до подкрепа непосредствено до мястото, където живеят и работят“, заяви омбудсманът пред журналисти.

„Очаквано, има доста жалби, свързани с трудови права и неизплатени заплати, които в момента за мен и моя екип са с особен приоритет, тъй като буквално миналата седмица финализирахме кампанията срещу работодателите, които дължат пари на своите служители. От Горна Оряховица жалби за неизплатени заплати има срещу три фирми“, уточни общественият защитник и се обърна към всички работници в града, които имат да получават неплатени заплати след 1 февруари 2015 г., да потърсят помощ в институцията.

С молба за подкрепа към омбудсмана се обърна и гражданският съвет на сдружение „Човеколюбие“, откъдето потърсиха съдействие за възстановяване на първото килийно училище в града. Манолова се ангажира да изпрати писмо за подкрепа на сдружението до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, която да отпусне необходимите средства, или поне някаква част от тях. Тя пое ангажимент да съдейства и за среща с ръководството на „БДЖ-Пътнически превози“, което да изготви нов график за работно време на служителите си. От превозните бригади сигнализираха, че работят повече от 15-20 часа на ден, което е в нарушение на трудовите им права.

По-рано през деня, по покана на ръководството, Манолова посети частното начално училище по изкуства и занаяти за социално слаби деца „Димитър Екимов“ в с. Русаля, Община Велико Търново.

„Темата за талантливите деца, които нямат равен старт и нямат възможности да развиват своите талантите, е много близка на моя екип. Те трябва да получат подкрепа от институциите, от обществото и от държавата“, заяви Манолова и увери ръководството, че експертите на институцията ще проучат внимателно възможността училището да придобие статут от национално значение, за да получи допълнително финансиране от Министерство на образованието и науката.

„Едно от големите ни събития, планирани за тази година, е организирането на национална кръгла маса, в която да представим различните форми за подкрепа на талантливи деца от социално слаби семейства. Ще проучим възможностите това да се случва в дневни центрове, чрез индивидуална работа, чрез учредяване на стипендии и др.”, допълни омбудсманът.

По-късно Манолова се срещна с младежи от група „отГОворните“ и им разказа за дейността на институцията и интересни казуси, които й се налага да решава всекидневно.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)