Мая Манолова към „отГОворните“: „Успехът идва, когато се бориш за своята справедлива кауза докрай“

Животът

08-02-2018, 15:40

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Омбудсманът разказа пред младите горнооряховчани за работата си

„Успехът идва, когато не се отказваш; когато се бориш докрай за своята справедлива кауза, не се предаваш и си сигурен, че тя ще се случи. Винаги трябва да сте добре подготвени“. Тези уроци даде на младите хора в Горна Оряховица омбудсманът на Република България Мая Манолова. Тя беше поредният мотивационен гост пред активните хора на железничарския град.

„За мен е чест да участвам в такава среща. Опитвам се с действията си и с това, което правя всеки ден да мотивирам младите и възрастните хора на България, че не трябва да се отказват. Трява да продължават, колкото и безнадеждна да изглежда една ситуация. Когато каузата им е справедлива и не се отказват, нещата се случват. Човек може да постигне много, ако стои зад кауза, ако има подкрепа от хората и ако не се огъва пред препятствията, които животът ни поднася непрекъснато“, започна разказа си Манолова.

За създаването и значението на институцията омбудсман говори Мая Манолова. Омбудсманът е най-новата институция в България, тя е само на 12 години. Институцията се заражда през XVII век в Швеция, когато кралят решава, че ще натовари няколко свои приближени да отидат сред народа и да проучат какви са настроенията и проблемите на хората и какво е отношението на феодалите към поданиците. Хората бързо разбрали какта е ролята на упълномощените и започнали да им възлагат застъпничество по различни теми и проблеми. Така възникнала институцията. В превод - човек, който пледира за другиго; който се застъпва, каза гостът.

„Аз като омбудсман слушам тези, които говорят без глас – унизените, онеправданите, жертвите на насилие. Те имат нужда и право да бъдат подкрепени“, каза Мая Манолова. Тя припомни, че според Конституцията омбудсманът се застъпва за правата и свободите на българските граждани, а според закона правомощията са доста орязани. „Правото да защитавам гражданите, освен от администрациите и в техните взаимоотношения с частно-правни субекти не се допуска от закона., т.е. всички казуси, с които се занимавам - монополните дружества: топлоразпределителните, ВиК операторите, енергоразпределителните, банките, фирмите за бързи кредити, ЧСИ, наглите работодатели, които не плащат заплти на своите работници - всичко това не е в моите правомощия. Ако следваме всяка запетая на закона обаче нямаше да се ангажирам с проблемите на хората в мините в Бобов дол и Оброчище, с тези на шивачките в Дупница“, изброи Манолова.

„С моя екип успяхме да обърнем разбирането за нас като институция, която само изслушва, но нищо не може да направи и, независимо какви са законовите ни правомощия, от нас зависи всеки проблем.  По-добре да се подхожда от позицията - ако сме прави, имаме решение и ще го постигнем, отколкото да казваме „От нас не зависи“ и нищо не може да се направи“, даде следващия урок към младите омбудсманът.

В края на срещата Мая Манолова изрази радостта си от зараждащото се гражданско общество в Горна Оряховица и предупреди „отГОворните“, че ще ги държи под око дали продължават с каузата си да вдъхват кураж на своите млади съграждани.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов