В Търново обсъдиха предизвикателствата пред специалистите в социалната сфера - velikotarnovo.utre.bg

В Търново обсъдиха предизвикателствата пред специалистите в социалната сфера

09 февруари 2018, 15:24 | Velikotarnovoutre
  • Снимка:
    ОУ

Областният управител проф. д-р Любомира Попова и заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова обсъдиха съвременните предизвикателства пред специалистите в социалната сфера по време на дискусията в Областна администрация Велико Търново. Участие във форума взеха заместник областният управител Детелина Борисова, Николина Иванова от АСП, студенти и преподаватели от Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”.  
 Проф. Любомира Попова откри дискусията, поставайки акцент върху необходимостта от усъвършенстване на системата за подкрепа и социална закрила на уязвими групи и лица, както и възможностите за повишаване на качеството на човешките ресурси, обезпечаващи социалните услуги и институции. 
"В социалните услуги има сериозни проблеми и криза, породени от сериозното текучество на персонала и ниските заплати. Предстои преразглеждане на първия етап от деинституционализацията на услугите за деца. Заедно с неправителствения сектор и Министерствата на здравеопазването и образованието ще се набележат мерки за отстраняване на пропуските в обучението на персонала в центровете от семеен тип. 20% повече средства за издръжка и заплати в сферата на 24-часовите социални услуги ще бъдат заложени като минимум за 2019 г. Очаква се и минимум
  25% увеличение за специализираните социални услуги", каза Росица Димитрова заместник-министър на труда и социалната политика.
В кръглата маса участваха и директори и управители на социални институции, специалисти работещи в системата за социално подпомагане и закрила на деца и лица от област Велико Търново, неправителствени организации и студенти. 
Всички въпроси и изводи от обсъждането ще бъдат изпратени  до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета