Деца и млади учители от В. Търново посетиха парламента по покана на Станислава Стоянова

Велико Търново Лайф

09-02-2018, 16:55

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Ученици от 4, 6 и 7 клас на великотърновското Основно училище „Бачо Киро“, заедно с учители от сдружението на младите педагози, посетиха парламента по покана на народния представител от ГЕРБ Станислава Стоянова.

За първи път образованието е изведено като водещ национален приоритет при управлението, припомни Стоянова по време на срещата с подрастващите и техните учители. Великотърновската група проведе разговор със Станислава Стоянова и колегата й от Парламентарната комисия по образование и наука Ася Пеева. На срещата присъстваха другият народен представител от най-голямата парламентарна група Клавдия Ганчева, а също младият депутат Радостин Танев.

Инициаторът на срещата Станислава Стоянова бе категорична, че приоритизирането на сектора „Образование“ е подплатено с осигуряване на повече средства. „Инвестираме в учителите, в образователната инфраструктура, в развитието на дуалното обучение“, каза народният представител, като припомни 15-процентното увеличение на учителските заплати, което е факт от началото на учебната година. „Осигурени бяха над половин милиард лева за ремонт и саниране на училища и детски градини по управляваната от регионалното министерство програма „Региони в растеж“. В образователни заведения от Великотърновска област се инвестираха над 13 милиона лева“, каза Станислава Стоянова.

На срещата бе коментирана също и кампанията за връщане в училище на отпаднали от образователната система деца. 17 297 деца и ученици от набор 2001 до набор 2012 вкл. са върнати обратно в клас в страната, благодарение работата на съвместните екипи от учители, социални работници, общински служители, полицаи, представители на гражданското общество, заяви депутатът от образователната парламентарна комисия.

Към великотърновските подрастващи Станислава Стоянова се обърна с думите: „Полагайте достатъчно усилия и ще видите, че няма непостижими цели. Радвам се че учителите ви са толкова активни, защото ви дават отличен пример“.

Отправената от депутата покана за посещение на Народното събрание е следствие именно от активността на младите педагози. Тя получи от тях символичен подарък, с пожелание винаги да следва вярната посока. Подрастващите пък зарадваха Станислава Стоянова с прекрасни свои рисунки.

В парламента великотърновската група има възможността да присъства в пленарна зала на петъчния парламентарен контрол. Децата и техните учители разгледаха сградата на българския парламент, а в кулоарите разговаряха и с министъра на образованието Красимир Вълчев.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов