С изложба на военна тематика отбелязаха 135-ата годишнина от рождението на Борис Денев

Велико Търново Лайф

10-02-2018, 13:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тя ще остане отворена за посетители до 27 февруари

Общо 61 графични творби от фондовете на Националния военноисторически музей и Художествената галерия „Борис Денев” във Велико Търново са включени в експозицията „Фронтови етюди”, която беше открита в старата столица. Изложбата е посветена на 135-ата годишнина от рождението на Борис Денев. Творбите, включени в нея, са на военна тематика, тъй като Денев е участвал Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война като военен художник, припомни в интервю за Общинското радио директорът на ХГ „Борис Денев” Николай Сираков. 

Повечето от рисунките са направени с молив, а останалите – с креда, въглен и пастели. С 30 графични творби от фонда си в експозицията се включва Националният военноисторически музей в София.

Интересен момент от биографията на твореца е, че първоначално е записан в списъците на 20-и пехотен търновски полк като „редник Борис Денев Чоканов – санитар”. Заедно с десетки други творци, участвали във войните, напуснали своите ателиета и увековечили бойната слава на българските войници и подвизите им, Денев полага началото на нов жанр в българското изкуство – баталният. 

Галерията на Боруна във Велико Търново носи името на изключителния творец от 2003 година. Тогавашен директор е проф. Георги Костов.  Експозицията „Фронтови етюди” се организира от ХГ „Борис Денев”, Община Велико Търново и Националния исторически музей. Тя ще остане отворена за посетители до 27 февруари включително. След това залата, където са подредени военните рисунки на художника, ще очаква следващите великотърновски автори, оставили своята следа в историята на изобразителното изкуство.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов