В Павликени почина доайенът на българската хирургия проф. Гюровски

Животът

11-02-2018, 20:08

Снимка:

Pixabay

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Районната колегия на Български лекарски съюз – Велико Търново, с дълбоко прискърбие съобщава, че на 11 февруари 2018 г. почина доайенът в българската хирургия проф. д-р Александър Гюровски.
Професор Гюровски почина в МБАЛ – Павликени, на 95-годишна възраст, където до много скоро утвърждаваше авторитета на лекарската професия, като действащ хирург. 
Почитан, обичан и уважаван от пациентите си проф. д-р Александър Гюровски беше приятел на РК на БЛС – Велико Търново и пример за всеки медик. През юни 2015 г. лекарската гилдия в област Велико Търново го удостои с наградата на петите „Моллови дни” - почетна грамота и плакет с лика на д-р Моллов, за особени заслуги в медицината и лекарската професия.
Броени дни преди да получи отличието на петите „Моллови дни” проф. д-р Ал. Гюровски бе награден със златен почетен знак на Министерство на здравеопазването /първа степен с лента/, за съществения му принос в областта на хирургията в България, за проявен професионализъм в работата и за постоянната му и всеотдайна грижа към пациентите.
По случай Деня на българския лекар - 19 октомври 2016 г., съсловната организация в старата столица отново го награди, в категорията „Дългогодишна работа”.

Проф. Гюровски е роден на 27 октомври 1922 г. Родителите му са преселници от Македония, която семейството напуска през 1924 година. Прекарва бедно детство, с чести премествания на фамилията, която в крайна сметка се установява в София. Завършва с отличие медицина. В тайните на хирургията го въвежда легендарният проф. д-р Георги Капитанов. Работил е в Медицинска академия, но и в Мали, Етиопия и Либия. От 1971 г. до 1980 г. оглавява хирургическото отделение на Окръжната болница във Велико Търново. През 1980 г. постъпва в Първа хирургическа клиника на Университетската болница в Плевен, като остава неин ръководител до пенсионирането си. Професор е от 1984 г., а преди това защитава докторска дисертация

Дълбок поклон пред светлата му памет!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов