Почитаме Свети мъченик Трифон

Животът

14-02-2018, 07:00

Снимка:

БПЦ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Празнуват лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите

Свети мъченик Трифон, светец-лечител,  е роден около 225 г. в Комсада, в малоазийската област Фригия, Римската империя.  По време на  царуването на император Деций Траян бил посечен с меч.

Малоазийската провинция Фригия се смята за една от прародините на лозата и виното.

Родителите на св. Трифон били силно  вярващи християни и отрано се потрудили  да разгорят в сърцето на Трифон любов и преданост към Бога. Трудът на родителите скоро дал своя плод.

Свети Трифон бил още дете, когато по негова молитва Бог вършел чудеса

Едва на 17 години си спечелва голяма слава, като излекувал дъщерята на римския император Гордиан III. Наследникът на Гордиан, обаче - Деций Траян, се оказва непримирим враг на християнското учение. Той заповядал всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях е и Трифон, който не пожелава да се отрече от вярата си и загива като мъченик.

Българите правели символично първата пролетна резитба на лозите на 14 февруари - денят, в който по стар стил бил възпоменаван св. мъченик Трифон. Този ден те нарекли "Трифон Зарезан".

След благословиите, поливането с вино, ритуалните игри, песните и хората, всички сядали на обща трапеза върху пешкири на земята. 

След календарната реформа църквата чества Свети мъченик Трифон на 1 февруари, но лозарите продължили да правят ритуалното "зарязване" на лозите в средата на месеца, на 14 февруари. 

Народният празник Трифон Зарезан се почита от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)