Фондът за лечение отказа да помогне на Никол за трансплантация на стволови клетки в чужбина

Животът

14-02-2018, 07:30

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Семейството остана да разчита единствено на дарения

Фондът за лечение на деца отказа на този етап да отпусне средства на семейството на Никол Георгиева от Велико Търново за трансплантация на стволови клетки в чужбина. Това съобщиха близки на момичето, което страда от сарком на Юинг и спешно трябва да бъде оперирано. Родителите се спряха на оферта на клиника във Франция, то средствата за интервенцията и последващите процедури са значителни. Затова те се обърнаха за помощ към Фонда за лечение на деца, от където обаче отговарят, че извличането на стволови клетки може да се направи у нас. Надя, майката на Никол, категорично отказва с мотива, че в България  няма нужния изолатор, в който пациентът трябва да престои преди и след извличането на стволовите клетки. „Поради липса на такъв изолатор Ники ще бъде изложена на постоянен риск от инфекции, а всяка една инфекция за човек без имунитет може да е фатална. Второ, навсякъде в Европа в специализираните клиники извличане се прави след операция. Тук искат да го направят преди. Ще попитате защо? Ами защото тук няма специалисти, които да направят операцията и искат максимално да източат здравната каса, независимо дали това е добре за пациента или не.” – гневят се близките на болното великотърновско момиче.

Миналата седмица 14-годишната Ники е прекарала в болница, тъй като са се появили кашлица и висока температура. Показателите и също са паднали след химиотерапията, но вече е стабилизирана и си е в родния град, след като инфекцията е излекувана и показателите са в норма.

За 10 дена в сметката на Никол са постъпили около 18 000 лв. Последният благотворителен базар се проведе в София, а в старата столица ученици организират през март голям концерт в помощ на момичето.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)