Учители от свищовското СУ „Николай Катранов“ участваха в работна среща по екопроект във Финландия

Мисия

16-02-2018, 14:22

Снимка:

община Свищов

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Учители от СУ „Николай Катранов“ имаха възможност да се запознаят отблизо с финландската образователна програма.

В продължение на седмица екип от свищовското училище гостува в град Пори, Финландия. Визитата бе част от работна среща по проект „Планетата е наш дом“ („Тhe planet is our home: let's join not to waste it!“), изпълняван по програма „Еразъм +“. Проектът е свързан с екологичното възпитание и опазването на околната среда. Той се изпълнява от няколко европейски училища, сред които е и СУ „Николай Катранов“.

В работната среща във Финландия участваха още учители от Полша, Италия, Словения, Румъния и домакините - от град Пори.

 В състава на екипа на СУ „Николай Катранов“ бяха директорът на училището Генади Иванов, координаторът на проекта Оля Михова, заместник-директорът Йорданка Тодорова и учителят по природни науки Валентина Петкова.

Гостуващите учители разгледаха учебната база на училището в град Пори, където се подготвят ученици в няколко професии. Изключително модерна база и големи инвестиции за образователния процес, така накратко учителите коментираха видяното след завръщането си.

Във филиала на училището в град Раума, където учениците изучават професии, свързани с морския транспорт, само оборудването в залата на симулационния център е на стойност 3 милиона евро, споделиха още свищовските учители.

Гостите са разгледали също местна електроцентрала, както и старата част на град Раума, която е включена като архитектурен паметник в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Учителите от партньорските европейски училища са били специални гости и на градската управа в град Пори, срещайки се лично с кмета на населеното място.

Мисълта за планетата и опазването ѝ присъства съвсем естествено във всяка човешка дейност. Мисленето на хората във Финландия е ориентирано далеч в бъдещето и в тази посока бихме могли да получим безценен опит от своите колеги от град Пори, заявиха още учителите от СУ „Николай Катранов“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов