Показват Горнооряховското бойно знаме редом до Самарското във Велико Търново

Мисия

17-02-2018, 05:12

Снимка:

община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

С военен ритуал в музей „Възраждане и учредително събрание“ във Велико Търново днес бе посрещнато знамето на Горнооряховските въстаници. Заедно с него бяха посрещнати и Самарското знаме и бойното знаме на НВУ „Васил Левски“. Това стана в рамките на инициативата „Търново, Освобождението и възкресението на България“, организирана от вестник „Янтра днес“. Събитието е част от националните чествания на 140-годишнината от Освобождението на България и е посветено на 20-ия рожден ден на областния всекидневник.

В продължение на седмица копието на Горнооряховското бойно знаме ще бъде изложено в музей „Възраждане и учредително събрание“ в старата столица. То е предоставено за изложбата от Историческия музей в Горна Оряховица. Копието на Самарското знаме е предоставено също за седмица от Историческия музей в Стара Загора. Оригиналите и на двете знамена се намират в Националния военноисторически музей.

На посрещането на двете бойни светини днес във Велико Търново присъстваха заместник-кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева и директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. Инициативата за гостуване на знамената се осъществи с подкрепата на кмета на Велико Търново Даниел Панов, областния управител проф. Любомира Попова, председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов, Регионалния исторически музей, историци и общественици.

По случай откриването на изложбата в старата столица пристигна и руският посланик Н. Пр. Анатолий Макаров.

В залата на музей „Възраждане и Учредително събрание“ бе открита изложба с интересни артефакти и документи, свързани с Освобождението на България.

Копието на Горнооряховското бойно знаме се съхранява в Историческия музей. То е ушито за горнооряховските въстаници през 1876 г. от Елена Грънчарова, Вангели Шопова и Зойка Обрешкова. От едната страна те извезват лъв, под който избродират думите „Свобода или смърт“ и годината 1876. От другата страна е нашит християнски православен кръст. Знамето на горнооряховските въстаници се превръща в неизменен свидетел и участник на едни от най-важните събития, свързани с войните за национално освобождение и обединение на българския народ в края на ХIХ век. Пленено заедно с водачите на бунта в Горна Оряховица, година по-късно знамето предвожда опълченците на Шипка. То е единственото българско знаме на служба в Руско-турската война 1877-1878 г. В Горнооряховското бойно знаме се заклеват войниците на майор Данаил Николаев преди Съединението, под него умират героите от Сръбско-българската война през 1885 г.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)