Карнавалът в Габрово си има нов графичен знак

Велико Търново Лайф

18-02-2018, 15:00

Снимка:

община Габрово

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Победителят в конкурса е проект с автор Невена Колева

Победителят в конкурса за нов графичен знак на Карнавала в Габрово е проект с автор Невена Колева. Журито на конкурса избра този знак, със следните аргументи: изображението на маска и котка синтезират удачно най-важните послания на карнавала – универсалната идея за уличен празник-маскарад и характерната за събитието котка. Рисунъкът на изображението е изчистен, донякъде грубоват и в същото време силен, и запомнящ се. В простотата си знакът дава възможност да се надгражда, развива и интерпретира по много и различни начини в бъдеще.

Всички постъпили 220 на брой предложения от творци от страната и чужбина бяха  оценявани от жури в състав: Нела Рачевиц, заместник-кмет „Социално-икономическо развитие“ в Община Габрово; проф. Георги Янков, ръководител катедра „Плакат и визуална комуникация“ в Национална художествена академия; Маргарита Доровска, директор на Музей „Дом на хумора и сатирата“; Иван Христов-Грога, художник; Борил Караиванов, графичен дизайнер.

По регламент журито присъди и две поощрителни награди.

Първата от тях се присъжда на  проект 019 с автор Катарина Буржо.

Проектът интерпретира темата с художествен вкус и професионализъм, които умело предават веселото настроение на глъч и суматоха по време на карнавала.

Втората поощрителна награда е за проект 035 с автор Кристина Маринова.

Проектът  показва ярко, предизвикателно и смело тълкуване на темата като в същото време запазва традиционна за карнавала символика. Проектът демонстрира модерните тенденции на развитие в областта на визуалната идентичност, но в своята абстрактност надхвърля очакванията на широката публика. 

Визуалната идентичност на най-мащабното за Габрово културно събитие е изключително важна за успешната му реклама и промотиране.  Припомняме, че мотото на тазгодишния Карнавал е „Габрово-мой малък Брюксел“.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)