Свищовски ученички спечелиха първо място в Национален конкурс

Мисия

18-02-2018, 10:33

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С общ проект Любомира Димитрова и Симона Гайдарова станаха първенци в направление „История на математиката"

Във Висшето училище по застраховане и финанси в столицата се проведе финала на Националния кръг на  Международния конкурс за математика и проектиране „MITE”.

Любомира Димитрова-ученичка в 10-ти клас на СУ”Николай Катранов” спечели   Специалната  награда (над първа награда) в конкурса, в направление „Икономика” с проекта си „Вебер, Фехнер и маркетинга”- раздел „Предприемачество”. 

С проекта си Любомира изследва приложението на психофизичния закон на Вебер-Фехнер в областта на маркетинга.  В разработката си Любомира разглежда възможностите за точно измерване на степента на влияние, което промените в цените на различните стоки на пазара оказват на човешките възприятия. Посредством проучвания по темата, подкрепени с анализ на данните и съответните изчисления, нужни за доказване на тезата ѝ, ученичката установява, че различните измерения в боравенето с цените от страна на предприемача влияят по различен начин на потребителите. Любомира успешно защитава теорията си, че за измерване реакцията на дадена целева група при повишаването или, съответно, намаляването на цените на определен продукт, е необходимо прилагането на различен аспект от цялостната идея зад закона на Вебер-Фехнер. В примерите, с които тя допълва презентацията си на Националния етап, десетокласничката взема предвид тясно специфични за различните видове промени в цените, изключения и забележки, които трябва да бъдат спазени с оглед извеждането на коректен и удовлетворителен и за крайния потребител, и за предприемача, стремящ се към по-висока печалба, резултат.

С общ проект  Любомира Димитрова и Симона Гайдарова спечелиха Първото място в конкурса в направление „История на математиката” с проекта си „Предмеханичен етап в развитието на изчислителната техника”.

Двете възпитанички на СУ”Николай Катранов” ще представят България във Финалния кръг на Националния кръг на Международния конкурс за математика и проектиране „MITE”, който ще се проведе между 29.04 и 03.05.2018 г. в град Москва.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов