Коне ще се надбягват с мотори в лясковското село Добри дял

Велико Търново Лайф

21-02-2018, 13:03

Снимка:

община Лясковец

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Атрактивни кошии стягат за Тодоровден и в съседни села

Атрактивен празник, посветен на Конския великден, стягат в лясковските села Козаревец, Добри дял и Джулюница. Зрелищни състезания ще бъдат проведени на селската мера тази събота, 24 февруари, по повод Тодоровден.

Празникът в Козаревец започва в 10 ч. в центъра на селото, където ще бъде отслужен водосвет, а конете ще бъдат захранени ритуално. Празнична кавалкада ще обходи всички улици на Козаревец, а в къщите на именниците шестващите ще се спират да честитят празника им. Кушиите започват в 12.30 часа на селската поляна, като записването за участие става непосредствено преди старта. По традиция съревноваването е в няколко категории - надпревара по езда, надпревара с конски впряг, надпревара с магарешки впряг и паркиране на заден ход. Ще бъде избран и най-гиздав кон, а награждаването е предвидено за 14 часа. Организатори на празника са Конярското дружество, кметство Козаревец и читалище „Земеделец-1899”.  

Тодоровден ще бъде отбелязан и в Добри дял. И там началния час на празника е 10 часа, когато конете ще бъдат захранени и поръсени за здраве по време на службата и водосвета. Записването е в 10.15 часа, като състезанията ще са в категориите „Кон с каруца“ и „Езда“. Атракция не за първи път ще бъдат и състезанията, които се организират за местните младежи, които вместо с коне, ще се съревновават с мотори, разделени в класовете до и над 125 кубика. Състезанията започват в 11 часа на поляната до стадиона, като от кметство Добри дял са осигурили грамоти и награди за победителите, а за доброто настроение на празнуващи и състезатели, е поканен оркестър. 

И в Джулюница от години този празник протича с много емоция. Той се организира от кметството и ще започне в 11.30 часа на центъра с официално откриване и поздравления от кмета към участниците в кушиите. В 12 часа ще започнат същинските надбягвания на стадион „Владислав” в селото, а след приключването им най-добрите ездачи и водачи на конски впряг, ще получат от кмета своите отличия – грамоти и награди.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов