Училище за бъдещи родители отваря врати в Павликени

Животът

21-02-2018, 13:54

Снимка:

община Павликени

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Зад идеята са д-р Полина Василева и д-р Елица Гьокова

Училище за бъдещи родители „Щъркел“ започва работа в Павликени. Зад идеята са д-р Полина Василева и д-р Елица Гьокова, лекари по акушерство и гинекология в Университетската болница в Плевен. Всеки месец те ще се срещат с бъдещи родители от общината и ще обръщат внимание на различни теми, свързани с бременността и раждането.

„Ние сме група млади лекари, които искат „нещата да се променят“. Работим в болнична структура и ежедневно се срещаме с бременни жени с проблеми, които не разбират какво и защо се случва, или такива, които просто имат много въпроси, на които няма кой да отговори. Сблъскваме се ежедневно с това, което е необходимо да знаят жените, а те не са подготвени за случващото се с тях“, разказва д-р Полина Василева. Тя допълва, че идеята им е бъдещите родители да получат възможно най-пълната и адекватна информация за това, което ги интересува, и за това, което е важно да знаят за една нормално протичаща или проблемна бременност.

„Нашето училище ще е различно. Ще се постараем да направим заедно бременността и раждането ви едно позитивно изживяване! Влагаме много усилия и желание да подготвим наши презентации на базата на световни медицински практики и стандарти, за да ги представим на тези, които имат полза и нужда от тази информация. Ние смятаме, че бъдещите родители заслужават да получат информация от квалифицирани специалисти, а не търсейки в Гугъл“, казва д-р Елица Гьокова.

Основната част от презентациите ще бъдат създадени и презентирани от двете лекарки. „Идеята ни е тези срещи да се провеждат в приятелска обстановка, в която бъдещите родители да могат да се чувстват спокойни и да споделят това, което ги интересува“, обясни д-р Василева. В следващите месеци те ще канят и специалисти в други области, когато тематиката изисква това – специалисти по неонатология, по медицинско право, психолози, които са запознати с особената проблематика, която може да възникне при бременната жена и родилката.

Събитията на Училище за бъдещи родители „Щъркел“ ще се провеждат веднъж в месеца в Конферентната зала на Община Павликени.

Първата среща ще бъде на 25 февруари 2018г. в 14:00ч. с тема „Нормално раждане и Цезарово сечение. Факти от света на естественото раждане. Какво още не знаем за раждането чрез секцио?“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов