Международен конкурс ще избере най-добрата концепция за нов градски център на Велико Търново

Велико Търново Лайф

22-02-2018, 15:19

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Международен конкурс ще бъде обявен за идейна концепция – т.нар. „Мастърплан“, за създаване на нов градски център на Велико Търново на територията на Старото военно училище. Това обяви кметът Даниел Панов по време на заседанието на Общинския съвет, в рамките на отчета на изпълнението на програмата за управление. В отговор на спекулации по темата Панов обясни, че работна група от отлично подготвени архитекти и експерти са изготвили техническото задание за промяна на подробния устройствен план. То предвижда повече озеленяване и по-малко строителство (съотношение – 60/40%), голямо място за спортни съоръжения, много паркоместа, пешеходно ларго, библиотека, нови музеи и пр.

Даниел Панов припомни, че по Оперативна програма „Региони в растеж“ е заложен проект за строителство за мултифункционална конгресна зала и инфраструктура в първата строителна зона. „Екип от най-добрите великотърновски архитекти предложи целият терен да бъде разделен на три строителни етапа, за да може по оформянето на новия градски център да се работи планово и не на парче. Нещата в Старото военно училище ще започнат да се случват още от следващата година“, подчерта Панов.

Кметът на Велико Търново анонсира и друг одобрен проект на общината – т.нар. „втори воден цикъл“, предвиждащ подмяна на ВиК и канализация в няколко квартала и промишлената зона „Дълга лъка“. Инвестиционното намерение е одобрено, чака се отварянето на оперативна програма „Околна среда“, уточни Даниел Панов.

„Съвсем скоро в нашия град ще бъде презентиран и проектът за северен пътен възел, чиято идейна концепция подадохме към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С реализацията му транзитният трафик от Горна Оряховица през Стария град ще намалее с 6000 автомобила дневно“, каза още Даниел Панов.

Община Велико Търново е внесла проекти и за две тренировъчни футболни игрища, които да бъдат изградени западно от стадион „Ивайло“ – върху терена на бившата ледена пързалка. В рамките на пролетния сезон се очаква да бъдат отпуснати средства за първия терен, който ще бъде с естествено тревно покритие.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)