Три идеи за Велико Търново представиха от комитета "Асеневци"

Велико Търново Лайф

22-02-2018, 15:51

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Златни кубета, закрит мост над Янтра и паметник на Ивайло искат членове на комитета

Три идеи за Велико Търново представиха инициаторите от комитета "Асеневци" пред журналисти в пресклуба на БТА в областния град. 
Позлатяване на кубетата на Патриаршеската църква на хълма "Царевец", изграждане на паметник на цар Ивайло на хълма "Света гора" и закрит мост над река Янтра, свързващ местността "Боруна" с ул. "Гурко", са проектите, които открои председателят на УС на сдружението Марин Павлов.
В организацията членуват 33-ма души от различни сфери на обществения живот. 
Според доц. Симеон Захариев около 600 хиляди лева ще бъде стойността на проекта за позлатяване на куполите на Патриаршеската църква. 
Дарител е осигурил 20 килограма злато, а за започването на дейностите е необходим договор с община Велико Търново. Захариев уточни, че от лятото на 2016 г. има положително становище на Експертния съвет по устройство на територията към градската управа за реализацията на начинанието. 
През 80-те години на миналия век във Велико Търново е бил организиран конкурс за издигане на паметник на цар Ивайло. Конкурсът е спечелен от скулптора проф. Димитър Даскалов и в продължение на няколко години макет в реален мащаб е бил поставен на хълма "Св. Гора", посочи доц. Николай Кънев, зам.-декан на Историческия факултет на Великотърновския университет.
Членовете на комитета са се свързали със сина на автора Лъчезар Даскалов, който също е скулптор и е готов да реализира монументалната композиция на същото място, уточни Марин Павлов. Предвижда се паметникът да бъде от бял мрамор, да е висок над 15 метра, с дължина - над 22 метра. 
Причината да не бъде издигнат след спечелването на конкурса е преминаването на секретен военен кабел, открит при геоложките проучвания на терена. В наши дни кабелът е отстранен и няма причина да не се осъществи идеята, посочиха от комитета. По техни изчисления за нея са необходими около 1,9 милиона лева.
Най-амбициозната разработка е закритият пешеходен мост, посочи инж. Пламен Денчев, ръководител на екипа, който работи по идеята. Мостът ще е дълъг 97 метра и висок около 15 метра. Финансовото му изражение ще бъде около осем милиона лева. 
Според инициаторите този проект трябва да бъде във фокуса на една активна обществена дискусия, за да се чуят мненията на гражданите и специалистите. 
Финансирането на трите проекта на този етап ще бъде от дарения, но според организаторите има възможности средства да бъдат набавени от програми, свързани със съхраняването и популяризирането на историческото наследство, както и с финансова помощ от Министерството на културата. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов