Свищовската академия представи резултатите от научноизследователските си проекти

Мисия

23-02-2018, 07:41

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

118 научни са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта

Научна сесия „Икономически растеж в променяща се икономика – реалност, прогнози, стратегии за развитие” организира Институтът за научни изследвания при Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Целта на форума бе представяне на резултатите от научноизследователски проекти, финансирани от държавната субсидия за научна дейност през 2017 г. в свищовското висше училище. На събитието присъстваха ресорният заместник-ректор „Научноизследователска и проектна дейност” доц. д-р Тодор Кръстевич, зам.-ректорът по „Учебна дейност” проф. д-р Марияна Божинова, зам.-ректорът по „Акредитация и управление на качеството” проф. д-р Георги Иванов, членове на академичния състав на Стопанска академия, докторанти и студенти.

Директорът на Института за научни изследвания – доц. д-р Анелия Радулова презентира резултатите от проведената през 2017 г. кампания за финансиране на присъщата научноизследователската дейност в Академията. Тя поясни, че през 2017 г. одобрени за финансиране са 23 проекта – 20 екипни научноизследователски и 3 за частично финансиране на научни форуми. В изпълнението на проектните дейности са участвали 118 научни работници от Стопанска академия, от които 64 хабилитирани и 54 нехабилитирани преподаватели. Броят на докторантите и студентите, участвали в научноизследователските екипи е респективно 28 и 56.
В контекста на поставените през годината приоритети за научноизследователската дейност, проектите се диверсифицират по следния начин: по Приоритет 1 „Пазари, управление и иновации в икономиката на знанието” са финансирани 6 проекти, по Приоритет 2 „Финансова стабилност, икономически политики, регулации и устойчиво развитие” са финансирани 11 проекти и по Приоритет 3 „Глобализация, конкурентоспособност и сътрудничество за интелигентен растеж” – 6.
Съществен акцент се постави върху основните научни резултати от реализираните научноизследователски проекти, като доц. Радулова представи в детайли постигнатите в рамките на изпълнението на всеки проект научни приноси. Научната продукция, генерирана в хода на изпълнение на проектите през 2017 г., резултира в разработването и публикуването на студии в Алманах Научни изследвания. В рамките на отчетния период са предадени за отпечатване 20 студии, оформени в том със заглавие „Икономически растеж в променяща се икономика – реалност, прогнози, стратегии за развитие”.
През 2017 г. в СА „Д. А. Ценов“, с частично финансиране от целевата субсидия, са организирани и проведени 2 международни научни конференции и 1 юбилейна научна сесия, в които участие са взели 221 учени от страната и чужбина със 151 научни доклади.

Участие в Научна сесия „Икономически растеж в променяща се икономика – реалност, прогнози, стратегии за развитие” взеха представители на всички научноизследователски екипи, като в рамките на събитието те презентираха резултатите от изпълнението на своите проекти. Зам.-ректорът по научноизследователска и проектна дейност, доц. Кръстевич взе активно участие в последвалата дискусия. С оглед ресурсното и времево обезпечение на събитието, бяха обособени 2 научни секции с модератори – членове на Академичната експертна комисия. Представените презентации бяха обект на особен интерес от страна на аудиторията, поставиха се значителен брой въпроси, които създадоха предпоставки за осъществяването на интересна и конструктивна научна дискусия.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов