Телефонни измамници, ужилили жена от Пчелище с 8 бона, отиват на съд

Крими

23-02-2018, 11:49

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Представяли се пред потенциалните си жертви за полицаи

Районна прокуратура – Велико Търново  внесе в съда обвинителен акт срещу трима извършители на телефонна измама.

Обвинението срещу Златко Ж., Цветомир А. /двамата от Павликени/ и Златко В. /Г. Оряховица/ е за това, че на 21.11.2017 г. в с. Пчелище, след предварителен сговор, в немаловажен случай, с цел да набавят за себе си имотна облага, възбудили и поддържали заблуждение у жена от с. Пчелище, че трябва да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами и с това й причинили имотна вреда в размер на 8000 лева. Като Златко В. е извършил деянието при условията на опасен рецидив. 

На 21.11.2017 г. тримата се срещнали в град Павликени и решили да си набавят пари, като извършат телефонни измами. Снабдили  се с мобилни телефони и сим карти, регистрирани на други лица и започнали да звънят на различни стационарни номера с кодове на села от Община В. Търново. Обвиняемите предварително се сговорили да въвеждат жертвите си в заблуждение, като се представят за служители на МВР и да разиграват сценарий, при който искат съдействие за залавяне на престъпна група, извършваща телефонни измами.

В 15.56 ч., Златко В. се свързал с пострадалата жена от с. Пчелище на стационарния й телефон с номер, представил се за полицай, обяснил, че работи по случай за задържане на "телефонни измамници", за което било необходимо да му съдейства. Същият поискал от жената да посочи мобилен телефонен номер, чрез който да се свърже с нея и да поддържат постоянна връзка. Жената се доверила и дала искания номер. В 16.44 ч. Златко Ж. се обадил на стационарния телефон на пострадалата преправил гласа си на женски, като се представил за дъщерята й и обяснил, че е пострадала и трябват спешно пари за операция. След това Златко В.  отново преправил гласа си и обяснил, че е "лекар", като поискал 5 000 евро за да започне неотложната операция на дъщеря й. Докато провеждала разговора на стационарния телефон, обвиняемите позвънили и на  мобилния, на който „полицаят“ й казал да приготвя парите, за да може полицията да хване измамниците с доказателства, като след това парите ще бъдат върнати. Обвиняемите умишлено държали жената на двата  телефона, за да не може да се свърже с други хора и да не й дадат възможност да осъзнае, че е жертва на телефонна измама. Пострадалата събрала всичките си пари и по дадените указания ги оставила до контейнер. През това време обвиняемите се придвижили с лек автомобил до с. Пчелище, взели парите, след което се върнали в гр. Павликени, където разделили сумата.

 По искане на прокуратура Златки В. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)