Горнооряховчани се преклониха пред паметта на Елена Грънчарова – Спасителката на града

Велико Търново Лайф

23-02-2018, 18:41

Снимка:

община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Горнооряховчани днес се поклониха пред паметта на Елена Грънчарова. На 24 февруари се навършват 95 г. от смъртта на героичната българка. На честването пред паметния знак на Спасителката на Горна Оряховица присъстваха кметът инж. Добромир Добрев, заместник-кметовете Николай Георгиев и Йорданка Кушева, представители на Инициативен комитет „Памет за Елена Грънчарова”, на обществени организации, ученици, граждани. „В история ни има десетки жени, изиграли важна роля за хода на събитията, предопределили нашето настояще. За съжаление, знаем твърде малко за повечето от тях. Имало е моменти, в които те са се оказвали по-дейни, по-твърди и по-смели от мъжете. Една от тях е Елена Грънчарова”, каза в словото си директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. Той припомни накратко пред присъстващите живота и делото на смелата горнооряховчанка. „Обичана и почитана от всички Елена Грънчарова дочаква Освобождението и живее много години след него като всепризнат защитник и съветник на горнооряховчани“, каза още в словото си Пламен Мадемов.

Елена Грънчарова умира на 24 февруари 1923 г. Признателното гражданство я погребва с големи почести на място, което се намира в днешния парк „Никола Петров“. През 2000 г. е обявена за почетен гражданин на Горна Оряховица. На 27.11.2012 г. Дамски инициативен комитет „Памет за Елена Грънчарова”, със спомоществователството на Ротари клуб Горна Оряховица – Лясковец, поставя паметен знак, който да указва на бъдещите поколения мястото, където почиват тленните ? останки. Бюст-паметник на Елена Грънчарова има в „Алеята на възрожденците“ в парк „Христо Ботев“. Името на Спасителката на града носи и една детска градина в Горна Оряховица.

Пред паметния знак на Елена Грънчарова бяха положени венци и цветя от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от Инициативния комитет, от обществени организации, учебни заведения и граждани.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов