Възстановяват килийното училище в църквата „Св. Марина” в Дебелец

Мисия

24-02-2018, 11:00

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Средствата се осигуряват от Инвестиционната програма на Община Велико Търново

Килийното училище в двора на църквата „Св. Марина” в Дебелец ще бъде възстановено, съобщи Общинско радио. Школото заедно с храма са архитектурен комплекс, обявен за паметник на културата от местно значение. 19 200 лева ще струва изработването на проекта. Средствата се осигуряват от Инвестиционната програма на Община Велико Търново за 2018 година. За изпълнението на възстановителните дейности финансиране ще се търси от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии или от Министерството на културата, съобщи кметът на града Снежана Първанова. Килийното училище е построено през 1835 г. В него е преподавател класикът на българската литература Петко Рачов Славейков.

Дебелец получава още 13 000 лева от Инвестиционната програма за преасфалтиране на уличната мрежа. След допитване до жителите и оценка на най-компрометираните места ще вземем решение дали да ремонтираме по-голям участък, или да бъдат закърпени по-дълбоките неравности по улиците, каза Първанова

Със средства от фонд „Местни инициативи” предстои реконструкция на детската площадка в центъра на града, допълни кметът. Ще бъдат подменени съоръженията, ще се постави ударопоглъщаща настилка, така че теренът да стане безопасно място за игра на малчуганите. За реновирането кметството може да получи до 16 000 лева, поясни Снежана Първанова.

В момента се обновява съблекалнята за гости на стадиона. Необходимите за обзавеждането мебели, фаянсови плочки, душ батерии са закупени и се очаква до началото на пролетния сезон помещението да е готово. Стадионът е тренировъчен терен за местния футболен клуб и за футболистите на „Етър”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов