В Задруга за чиста храна вече членуват над 40 родни производители

Мисия

25-02-2018, 06:25

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

От Задругата на чистата храна ще регистрират собствена марка

В Задругата за чиста храна членуват над 40 производители. Работна група към сдружението изготвя критериите за храните, които ще се предлагат с логото на организацията, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Филип Халваджиян, председател на Управителния съвет.
Ръководител на работната група е технологът Тихомир Беев. Той обясни, че общите критерии предвиждат храната да е без изкуствени консерванти, подсладители, стабилизатори и оцветители. 
Така наречените "Е-та", разрешени от закона, ще бъдат ограничени до минимум, а условието ще е храните да са с кратък срок на годност.
Отделни критерии ще има за различните видове храни. 
Идеята е началната суровина също да бъде на производител, който членува в сдружението, посочи Елка Димитрова, която е сред инициаторите за основаване на задругата. 
Информацията за продуктите ще бъде предоставяна на платформа, в която всеки ще влиза с QR код, който ще се намира върху етикета, до логото на организацията. 
Чрез него потребителят ще може да проследи какъв е произходът на първоначалната суровина, резултатите от лабораторните анализи, одитите и цялостната документация на продукта. 
Инициативата за основаването на сдружението възникна преди четири месеца. В началото на годината то беше регистрирано и вече се радва на популярност както сред малките био производители, така и сред големите фабрики за производство на храни, които също имат продукти в здравословната потребителска ниша, каза Георги Славейков, който от години насам отглежда масиви с лимец.
Първото чуждестранно участие в задругата е на поляка Луциан Адамчевски. Пред журналистите той разказа, че през целия си живот бил морски капитан, обиколил цялото земно кълбо, но е най-впечатлен от българския климат, природа и продукти. Затова преди две години, решава да създаде сушилня за плодове и зеленчуци в русенското село Сливо поле.
Технологията му за сушене на продуктите е по начина, който е научил от своята баба. 
От 2 тона сурови продукти произвежда между 300 и 400 килограма суха маса на ден, според вида и сорта, не използва химикали.
В малкото му предприятие работят около 15 души, а износът е за Германия и Полша, както и за българския пазар. Според него важно условие е да работи с български стопани. 
Нов член на задругата е и Валентин Недев от Хисаря, който от миналата година произвежда различни видове тахани. 
По думите му таханите от различни ядки стават все по-популярни и попадат не само в менюто на хората с активен живот, но и в кулинарията.
Той посочи, че е важно да се следи произходът на продуктите, защото част от производителите, които използват не толкова качествени ядки, за да постигнат ниска цена ги разреждат с мазнина, което подвежда потребителите. 
Друга цел на Задругата за чисти храни е работата с деца и популяризиране на здравословното хранене в училища и детски градини.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов