Реликви от Опълчението показват в Габровския исторически музей - velikotarnovo.utre.bg

Реликви от Опълчението показват в Габровския исторически музей

25 февруари 2018, 08:00 | Velikotarnovoutre
  • Снимка:
    архив, Velikotarnovoutre

Изложба под наслов "Освобождението", посветена на 140-годишнината от подписването на Сан-Стефанския договор, е открита в Регионалния исторически музей. Това съобщиха от музея.
В изложбата са включени 52 културни ценности. Сред тях са 7 портрета на опълченци от Габрово и региона, нарисувани от габровския художник Стефан Ковачев, копие на руска войнишка униформа, както и копия на снимки, чиито оригинали се съхраняват в габровския музей.
От музея разказаха, че на Габрово е отредена първостепенна роля в плана за осъществяване на освободителния поход на руската армия, тъй като градът е непосредствено свързан със защитата на стратегически важния за развоя на военните действия Шипченски проход. По думите на уредниците този исторически факт обяснява съхраняването на значителен масив културни ценности в Регионален исторически музей като свидетелство за събитията по време на Руско-турската освободителна война и габровското участие в нея. Дарителите на реликви най-често са потомци на опълченци. Те са предоставили лични вещи, наградни отличия и предмети, белязани с емоцията от военните събития. 
Изложбата, в създаването на която участва и националният парк-музей "Шипка-Бузлуджа" в Казанлък, може да бъде посетена до 15 март.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета