Търновски ученици ще чуят и видят необичайни инструменти, представени от „Тъпани и Гайди”

Мисия

26-02-2018, 10:07

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Концертът е организиран от учителя по музика Добрин Пелтеков

На 9-ти март във Велико Търново ще се проведе безплатен образователен концерт за ученици.
Новоткрити необичайни музикални инструменти ще бъдат представени от Петър Йорданов и проекта "BunyVerse / Music Page". Музикантите от формация "Тъпани и Гайди" ще разкрият пред ученици тайните на родопския фолклор и ще покажат подробно устройството и начина на работа на гайдата и другите инструменти. Концертът е организиран от учителя по музика Добрин Пелтеков.

„Тъпани и Гайди” съществува от 2011 година. Традиционният родопски звук е заложен в основата на звученето, но е преплетен с тежък съпровод на австралийско диджериду и перуански кахон. Гласът на Валентина Добрева е благозвучното допълнение към музикалните инструменти, дошли от 3 континента.
Формацията е в състав: Росен Росенов – шотландска гайда и кабагайда, Григор Лалов – каба гайда, Лазар Кермедчиев – каба гайда, Костадин Канев – каба гайда, Валентина Добрева – вокал, Петър (Бъни) – тъпан и кахон, Георги (Хорхе) – диджериду.

BunyVerse / Music Page е проект на Петър Йорданов Бъни музикант, мулти инструменталист. Свири на уникалният новосъздаден инструмент хандпан/хенгдръм. Участва в много различни музикални проекти и концерти. Водещ на перкусионни workshops. Организатор на концерти и фестивали (София Фюжън фестивал и др.). Един от основателите на група Оратница, с която е изнасял концерти на множество големи world music фестивали в Европа, Скандинавия, САЩ, Русия и далечният изток. Използва перуанският перкусионен инструмент Кахон, модифицирана по специален за него начин, също и африканска калимба, бас китара, тъпан, джембе, овал, loop station.

Концентър ще се проведе в голямата зала на община Велико Търново от 18 ч. на 9 март, като събитието е само за ученици и с вход свободен.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов